En bølge av folkelig opprør fører til et maktskifte i Bangladesh, idet militæret annonserer dannelsen av en midlertidig regjering.
Bangladesh står overfor en dramatisk endring i maktdynamikken etter at militæret har tatt kontroll over landet, skriver Le Monde. Denne utviklingen kommer etter massive protester som tvang den langvarige lederen Sheikh Hasina til å trekke seg og flykte fra landet. Hasina, som er 76 år gammel, har vært ved makten siden 2009, men ble anklaget for å ha rigget valgene i januar.
Protestene har vokst seg store og voldelige den siste måneden med millioner av mennesker i gatene som har krevd Hasinas avgang. Sikkerhetsstyrker har forsøkt å dempe uroen, men hundrevis av mennesker har mistet livet i forsøket. Til slutt måtte Hasina flykte fra Bangladesh med helikopter, etter at militæret snudde seg mot henne.
General Waker-Uz-Zaman, hærsjefen i Bangladesh, kunngjorde på statlig fjernsyn at Hasina hadde resignert, og at militæret ville danne en midlertidig regjering. «Landet har lidd nok, økonomien har tatt skade, og mange mennesker er drept – det er på tide å stoppe volden,» uttalte Waker kort tid etter at jublende folkemengder stormet og plyndret Hasinas offisielle residens.
Les også: Bangladesh: Tre studentledere arrestert for egen sikkerhet
Situasjonen i landet er fortsatt spent, og de kommende dagene anses som kritiske for landets fremtid. Det er iverksatt et portforbud som skal heves neste morgen, og militæret vil lede en interimregjering. Det er ennå ikke klart om Waker vil lede denne regjeringen. Det er også usikkert hva som vil skje med Hasina, som har flyktet til India og muligens ønsker å reise videre til London.
Internasjonalt har situasjonen i Bangladesh vakt bekymring. FN generalsekretær Antonio Guterres har understreket viktigheten av en «fredelig, ordnet og demokratisk overgang,» mens EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrell har gjentatt dette oppropet. Tidligere kolonimakt Storbritannia, samt USA har også oppfordret til ro.
Kun tiden vil vise hvordan Bangladesh vil navigere gjennom denne turbulente perioden og om landet kan gjenopprette en følelse av normalitet og rettsstat.