8. september, 2024

Manila utfordrer Kina i omstridte farvann

Share

Filippinene sender et signal i Sør-Kinahavet, men er det nok?

I en tid med økende spenninger i Sør-Kinahavet, har Filippinene tatt skritt for å demonstrere sin suverenitet, men spørsmålet gjenstår om det vil være tilstrekkelig. Analytikere mener at Manila trenger å gå utover symbolske gester i de omstridte farvannene og heller innta en strategi som inkluderer både diplomati og avskrekking for å håndtere Kina, skriver South China Morning Post.

Filippinene har nylig sendt en fregatt, BRP Jose Rizal, til Benham Rise, en ressursrik del av deres eksklusive økonomiske sone og anerkjent del av deres kontinentalsokkel siden en FN- erklæring i 2021. Dette skrittet kommer etter observasjoner av kinesiske fartøy i området og markerer tre dager før åtteårsdagen for Haag-tribunalets beslutning i 2016, som støttet Filippinenes maritime krav mot Kina i Sør-Kinahavet.

Abdul Rahman Yaacob fra Lowy Institute i Australia påpeker at Filippinene må etablere en mer permanent maritim tilstedeværelse for effektivt å håndtere situasjonen. Han understreker at Filippinene bør styrke kapasiteten til sin marine for å bedre kunne motstå moderne maritime konflikter, tross deres nylig anskaffede missilfregatter.

– Diplomati og avskrekking er avgjørende for å håndtere spenninger og konflikter. Den nåværende strategien med en åpen og bestemt opptreden til sjøs er effektiv, men bare til en viss grad. Å publisere Kinas aggressive handlinger i de omstridte områdene påvirker oppfatningen til likesinnede land, sier Yaacob.

Les også: Filippinene og Japan signerer forsvarsavtale

Sherwin Ona, en politisk analytiker fra De La Salle University, tolker utsendelsen av BRP Jose Rizal som et tegn på Manilas besluttsomhet til å forsvare sine rettigheter i både Vest-Filippinerhavet (Sør-Kinahavet) og Benham Rise, og omtaler det som et «utrykk for styrke» overfor både innbyggere og det internasjonale samfunnet.

Konflikten mellom Manila og Beijing har blitt mer intens den siste tiden, med en rekke maritime sammenstøt, inkludert en alvorlig hendelse 17. juni ved Second Thomas Shoal.

Joshua Espeña, fra tenketanken International Development and Security Cooperation, bemerker at selv om Kina avviser Haag-domstolens avgjørelse, krever effektiv avskrekking både betydelige ressurser og politisk vilje.

– Det vil ikke skje over natten og krever store ressurser og politisk kapital. Filippinene må vise reell, og ikke bare symbolsk kapasitet, sier han.

Nylig har også Filippinene og Japan signert en forsvarsavtale, noe som indikerer et bredere regionalt samarbeid i møte med økende utfordringer i regionen.

Filippinene øker presset på Kina med avanserte missiler

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt