Moderate grupper og rettighetsorganisasjoner i Malaysia mener at muslimer allerede kjenner grensene for deltakelse i ikke-muslimske seremonier.
Retningslinjer er unødvendige
Malaysiske muslimer er godt kjent med hva som er akseptabelt når de deltar på arrangementer i ikke-muslimske gudshus, hevder moderate grupper og rettighetsorganisasjoner, skriver The Star. De advarer mot at nye retningslinjer fra Det malaysiske islamske utviklingsdepartementet (Jakim) kan være unødvendige og skadelige for nasjonal enhet.
Regjeringen har besluttet at Jakim ikke trenger å utarbeide slike retningslinjer, noe gruppen G25, som jobber for et moderat islam, mener er en riktig avgjørelse.
– De er unødvendige, upraktiske og motarbeider nasjonal enhet, sier G25 i en uttalelse.
De mener at slike retningslinjer kan få konsekvenser for ikke-muslimske gudshus og deres mulighet til å arrangere sosiale eller kulturelle aktiviteter, samtidig som de kan skape frykt for statlig innblanding i ikke-muslimske religiøse anliggender.
Religiøs frihet og fellesskap
G25 understreker at Malaysias grunnlov sikrer grunnleggende friheter, inkludert retten til fredelige forsamlinger.
– Det er avgjørende at religiøse myndigheter respekterer disse rettighetene i stedet for å innskrenke dem gjennom unødvendige retningslinjer, sier gruppen.
Les også: Sultanater: Islams inntog i Sørøst-Asia 🔒
Den Malaysiske Islamske Ungdomsbevegelsen (Abim) mener at det er viktig å styrke Malaysias flerkulturelle samfunn.
– Vår vennskapsgruppe for interreligiøse tjenester har vært et viktig tiltak for å bygge tette bånd og øke forståelsen på tvers av trosretninger, sier Abim-president Ahmad Fahmi Mohd Samsudin.
Han mener at regjeringens interreligiøse harmoniutvalg kan fungere som en verdifull plattform for dialog og en balansert tilnærming til religiøse spørsmål.
Viktig beslutning for religiøs harmoni
Tan Hoe Chieow, president i Malaysias rådgivende råd for buddhisme, kristendom, hinduisme, sikhisme og taoisme, mener regjeringens beslutning er viktig for å bevare landets religiøse harmoni.
– Dette er en svært viktig beslutning fra regjeringen, sier han og roser myndighetenes arbeid med å fremme interreligiøs harmoni i et samfunn preget av mangfold.
Malaysia Hindu Sangam understreker at alle retningslinjer som berører Malaysias flerkulturelle samfunn, må utformes med nasjonal enhet i tankene.
– Det er viktig med inkluderende dialog gjennom den interreligiøse harmoni-komiteen, som legger til rette for grundige diskusjoner mellom religiøse representanter, sier organisasjonen.
Kritikk mot kontroll av muslimers liv
Leder for Sisters in Islam, Rozana Isa, advarer mot at slike retningslinjer kan være en form for umyndiggjøring av muslimer.
– Vi har vært en flerkulturell og multireligiøs nasjon i snart 68 år, og det er en fornærmelse å skulle påtvinge slike retningslinjer nå, sier hun.
Hun mener myndighetene forsøker å kontrollere folk unødvendig.
– Det virker som om de tror malaysiere mangler sunn fornuft. Hvis det stemmer, er det noe galt med utdanningssystemet vårt, sier Rozana.
Medlem av Malaysias nasjonale enhetsråd, Tan Sri Lee Lam Thye, mener at økt forståelse og gjensidig respekt er nøkkelen til fortsatt harmoni.
– Malaysias fremtid avhenger av at alle folkegrupper står sammen. Det finnes ingen annen vei, sier han.
– Dersom vi bekrefter prinsippene i Rukun Negara og opprettholder gjensidig respekt, vil det ikke være behov for slike lover eller retningslinjer, legger han til.
Etniske spenninger og politiske utfordringer i hjertet av Sørøst-Asia 🔒