Etter år med vekst og pandemibinge, sliter luksusmerkene med dalende salg og misnøye blant unge kunder.
Salget til store luksusmerker som Louis Vuitton og Dior faller kraftig, og eksperter advarer om at det ikke bare er et kortvarig tilbakeslag, skriver Wall Street Journal.
Bernard Arnault, eieren av luksusgiganten LVMH, insisterer på at nedgangen bare er midlertidig. Han har brukt over 11 milliarder kroner på å kjøpe aksjer i sitt eget selskap i år.
Men mange investorer begynner å tvile.
– Etter to år med venting på oppgang, begynner investorene å stille spørsmål ved om luksusbransjen fortsatt er like attraktiv, sier analytikere i UBS.
Skuffende salgstall
LVMHs avdeling for mote og skinnvarer opplevde et salgskutt på 9 prosent i andre kvartal, sammenlignet med året før. Dette er den mest lønnsomme delen av selskapet og sto for nesten 80 prosent av driftsoverskuddet i 2024.
Ledelsen forklarer nedgangen med mindre turisme og svekket etterspørsel etter merker som Louis Vuitton og Christian Dior.
– I fjor kjøpte mange kinesere luksusvarer i Japan, fordi den lave yenen gjorde varene billigere. Nå er den muligheten borte, heter det i rapporten.
En lignende trend ble påpekt av Moncler, som rapporterte flate resultater tidligere i uken.
Les også: Armani rammes av luksusbrems – salget faller i Kina
Unge kunder mister interessen
Bransjen sliter spesielt med yngre kunder. I fjor falt salget til Gen Z med 7 prosent – et dropp på rundt 62 milliarder kroner.
– De virker desillusjonerte etter sosiale medie-kampanjer som avdekket utnyttelse i produksjonskjeden og skyhøye priser, skriver WSJ.
I tillegg har tilveksten av følgere på luksusmerkenes kontoer stoppet opp, og engasjementet på nett er bare 40 prosent av nivået i 2022, ifølge konsulentselskapet Bain.
– En ny statusmarkør er å bruke unike vintageplagg på rød løper, fremfor dyre nyheter, sier analytikere.
Smykker går bedre enn vesker
Vesker har steget mest i pris og er nå «ute av moten». Kundene velger heller smykker, der prisene har holdt seg mer stabile.
Cartier-eier Richemont melder om en salgsøkning på 11 prosent i smykkeavdelingen.
– Produktene med lavere pris gjør det fortsatt bra, noe som tyder på at de mer aspirerende kundene har flyttet seg, skriver WSJ.
Fremtiden er usikker
Bransjen håper på et nytt oppsving med hjelp fra nye designere. Flere store merker som Chanel, Gucci og Dior skal lansere nye kolleksjoner i år.
Men ekspertene advarer:
– Selv om de treffer med nye trender, er bransjen nå 50 prosent større enn for ti år siden. Det blir vanskeligere å opprettholde den veksten investorene er vant med, skriver avisen.