28. juni, 2024

Litauen tar nye skritt for å styrke sin forsvarssektor

Share

For å sikre Litauens sikkerhet har Økonomi- og innovasjonsdepartementet iverksatt lovendringer som legger til rette for utviklingen av store prosjekter.

Den tyske militærgiganten Rheinmetall er offisielt på vei til Litauen. Landets økonomi- og innovasjonsminister, Aušrinė Armonaitė, kunngjorde 3. juni at han har signert en avtale som sikrer en Rheinmetall-investering på 180 millioner euro i en ammunisjonsfabrikk, et prosjekt som har fått status som en «nasjonal prioritet».

– Rheinmetalls opprettelse av operasjoner i Litauen er et betydelig skritt mot å møte vårt lands umiddelbare forsvars- og sikkerhetsbehov, sa Armonaitė og la til:

– Det vil hjelpe oss å sikre uavbrutt tilgang til essensielle våpen og ammunisjon, da produktene som europeisk forsvar trenger vil bli produsert på litauisk jord.

Armonaitė la til at investeringen i den nye fabrikken forventes å skape minst 150 nye jobber.

Stedet for prosjektet bør kunngjøres i de kommende ukene. Fabrikken forventes å produsere titusenvis av ammunisjonsrunder per år<.

– Vi er takknemlige for å ha blitt valgt av Litauen som en partner i forsvarsindustrien. Vi er glade for å kunne bidra til nasjonal suverenitet innenfor ammunisjonsfeltet, sa Maximilian Froch, leder for Strategic Programme Organisation International hos Rheinmetall.

Lovrammeverk for forsvarsinvestering

For å sikre Litauens sikkerhet har Økonomi- og Innovasjonsdepartementet også initiert lovendringer som legger til rette for utviklingen av store prosjekter. Potensielle investorer, inkludert Rheinmetall, vil kunne dra nytte av disse nye bestemmelsene.

Endringene forenkler territoriell planlegging, innkjøp av land og byggeprosedyrer. Dette vil gjøre det mulig for produsenter i forsvarsindustrien å starte operasjoner i Litauen på kortest mulig tid.

Disse endringene ble utformet i samarbeid med Forsvarsdepartementet, Miljødepartementet og Regjeringskontoret.

«Green Corridor»-initiativet for store investeringsprosjekter, utviklet av Økonomi- og Innovasjonsdepartementet og lansert i 2021, gjør det enklere og raskere for investorer å etablere operasjoner i Litauen, og gir prosjektet deres status som nasjonalt viktig og en selskapsskattesats på null prosent i en periode på opptil 20 år.

Les også: Økonomi først, verdier sist? Litauisk professor om Norges kritiske veivalg i møtet med Kina 🔒

Økonomi- og Innovasjonsdepartementet har allerede signert kontrakter for 14 store investeringsprosjekter, som vil skape nesten 4.000 jobber og tiltrekke seg mer enn 1,25 milliarder euro i investeringer.

– I Litauen blir Rheinmetall med i en raskt utviklende forsvarssektor fylt med innovative selskaper, sier administrerende direktør i Invest Lithuania, Elijus Čivilis.

– Vi er sikre på at Rheinmetalls ekspertise og engasjement for ekspertise vil bidra betydelig til veksten og suksessen i denne sektoren, og bli et varsel om andre store investeringer i forsvarsproduksjon.

Støtte til Ukraina

For øyeblikket er Litauen blant de største støttespillerne til Ukraina globalt som en andel av BNP, med bilateral hjelp til Ukraina som tilsvarer 1,5 prosent av BNP. I tillegg utgjør Litauens andel i EUs støtte til Ukraina ytterligere 0,5 prosent av landets BNP.

Litauens forpliktelse til Ukraina for 2024-2026 forutser minst 200 millioner euro verdt militær hjelp til Ukraina.

I tillegg til å jevnlig overføre militært utstyr og utstyr, trener Litauen også aktive ukrainske soldater, tar imot skadde for medisinsk behandling, arrangerer ekspertkonsultasjoner og bidrar økonomisk til internasjonale fond som støtter Ukraina. I alt utgjør militærhjelp halvparten av den milliarden euro assistansen Litauen har gitt til Ukraina så langt.

Denne artikkelen ble først publisert på Emerging Europe. Den har blitt oversatt fra engelsk.

Litauen: Fra Moskvas bikkje i vest til Vestens vaktbikkje i øst 🔒

Marek Grzegorczyk
Marek Grzegorczyk
Reporter Emerging Europe.

Les mer

Siste nytt