Kosovos statlige mediehus RTK kan kollapse om få dager, advarer internasjonale journalistorganisasjoner. 700 ansatte står uten lønn etter at parlamentet har blokkert det vedtatte budsjettet.
Kosovos offentlige kringkaster Radio Television of Kosovo (RTK) står på randen av økonomisk sammenbrudd. Årsaken er at landets nasjonalforsamling ikke har frigitt det lovfestede budsjettet. Det melder bne IntelliNews.
Den internasjonale og europeiske journalistføderasjonen (IFJ og EFJ) og Kosovos egen journalistorganisasjon AJK ber nå myndighetene gripe inn umiddelbart.
– RTK står i fare for å gå tom for penger i løpet av få dager, sa Xhemajl Rexha, leder for AJK og æreskasserer i EFJ.
– Uten budsjett vil 700 ansatte stå uten lønn for juli, og viktige nyhets- og programtjenester kan bli stanset. Vi ber regjeringen handle for å unngå det verste.
Les også: Kosovos lederskapssvikt
Truer mediemangfold og tillit
Situasjonen har oppstått i kjølvannet av politisk stillstand og et handlingslammet parlament, som har blokkert en rekke avgjørelser – deriblant RTKs finansiering.
– Journalister, kamerateam og mediearbeidere må få utføre arbeidet sitt uten politisk eller økonomisk press, uttalte de tre journalistorganisasjonene i en felles erklæring.
De advarer om at manglende finansiering ikke bare rammer pressefriheten, men også kan svekke tilliten til Kosovos demokratiske institusjoner.
Ber om varige løsninger
EFJs president Maja Sever ba myndighetene finne en rask løsning.
– Vi håper regjeringen setter i gang hastetiltak for å sikre at offentlig media fungerer etter europeiske standarder. Det inkluderer langsiktige finansieringsgarantier, stabil ledelse, bærekraft og anstendige arbeidsvilkår, sa hun.
Generalsekretær i IFJ, Anthony Bellanger, uttrykte også dyp bekymring.
– Vi er svært bekymret for at RTK ikke får det vedtatte budsjettet. Det truer både driften av kringkasteren og velferden til de ansatte. Regjeringen må umiddelbart oppheve blokkeringen og sikre RTKs fremtid, sa han.
Ifølge IFJ er krisen et alvorlig varsko om uavhengigheten og overlevelsen til offentlig medievirksomhet i Kosovo, særlig i tider med politisk usikkerhet.
Nedleggelsen av Kosovos parallelle institusjoner og dens konsekvenser