Den liberale Neos-lederen Beate Meinl-Reisinger kunngjorde at partiet ikke lenger vil delta i samtalene med det konservative ÖVP og sosialdemokratene SPÖ.
Forhandlingene om å danne en ny regjering i Østerrike har brutt sammen etter at det liberale partiet Neos (Das Neue Österreich), den minste potensielle partneren i en trepartikoalisjon, trakk seg fra samtalene. Dette melder Euro News.
Neos setter stopper for videre forhandlinger
Beate Meinl-Reisinger begrunnet avgjørelsen med manglende enighet om grunnleggende reformer.
– Vi kan ikke fortsette når fundamentale spørsmål ikke er løst, sa hun under en pressekonferanse og understreket at pensjonsreform var blant stridstemaene.
Neos fikk 8,1 prosent av stemmene ved valget, og partiets støtte var nødvendig for å sikre en stabil koalisjon. Dette ble særlig viktig etter at FPÖ (Frihetspartiet), under ledelse av Herbert Kickl, vant valget med 29,2 prosent.
De andre partiene nekter å samarbeide med Kickl, som har fått kritikk for bruk av «nazi-relaterte» uttrykk og sin motstand mot vaksinasjon og nedstengninger under pandemien.
Les også: FPÖ i Teten: Østerrike forbereder seg på et historisk valg
Slank majoritet eller nyvalg?
Sammen har ÖVP (kristendemokratene) og SPÖ (sosialdemokratene) kun den minste nødvendige majoriteten i parlamentet, med 92 av 183 seter. Dette skaper usikkerhet rundt landets politiske fremtid. Meinl-Reisinger signaliserte imidlertid at Neos vil støtte enkeltsaker som allerede er delvis forhandlet frem, men gjorde det klart at videre samarbeid ikke er aktuelt.
FPÖ ønsker et nyvalg, og en fersk meningsmåling publisert av avisen Der Standard viser at partiet nå har vokst til 35 % oppslutning blant potensielle velgere.
– Nehammer må akseptere nederlaget og unngå en mislykket trepartikoalisjon etter «tysk modell», sa FPÖs generalsekretær Michael Schnedlitz, med henvisning til Tysklands tidligere ustabile trepartiregjering.
Veien videre
En ny koalisjon mellom ÖVP og De Grønne, som har samarbeidet i den avtroppende regjeringen, er også et mulig alternativ, selv om tidligere uenigheter mellom partene kan skape utfordringer.
ÖVPs Christian Stocker har allerede kritisert SPÖ for å være for lite kompromissvillige, og veien videre forblir uavklart. For øyeblikket synes Østerrike fastlåst mellom forsøk på å danne en skjør majoritet og økende press fra høyrepopulistene som ønsker nyvalg.
Østerrike klarer seg uten russisk gass melder landets klimadepartement