15. november, 2024

Kinesisk sonde landet på månens mørke side

Share

Kinesisk sonde lander vellykket på Månens bakside i lys av økende romkappløp med USA.

En kinesisk romsonde har nylig landet vellykket på den fjerne siden av Månen, et steg som understreker intensiveringen i romkappløpet med USA, melder Le Monde. Det offisielle nyhetsbyrået Xinhua rapporterte at landingsmodulen til Chang’e-6 berørte måneoverflaten søndag 2. juni 2024 tidlig om morgenen, Beijing-tid. Dette markerer det sjette oppdraget i Kinas Chang’e måneutforskningsprogram, oppkalt etter en kinesisk månegudinne.

Chang’e-6 landet i det enorme Sydpolen-Aitken-bassenget, en av de største kjente nedslagskratrene i solsystemet. Dette er første gang det skal samles prøver fra dette sjelden utforskede området på Månen. Sonden er på et teknisk komplekst 53-dagers oppdrag som startet 3. mai. Nå som sonden har landet, vil den forsøke å samle opp månejord og steiner, og utføre andre eksperimenter i landingsområdet. Denne prosessen forventes å være fullført innen to dager, opplyser Xinhua. Sonden vil bruke to metoder for innsamling: Et bor for å hente prøver under overflaten og en robotarm for å ta prøver fra overflaten.

Les også: Tekniske utfordringer forlenger ventetiden for Kinas romteleskop

Videre understreker vitenskapelige eksperter at Månens mørke side, kalt så fordi den er usynlig fra Jorden og ikke fordi den aldri fanger solstråler, byr på store muligheter for forskning. Dette skyldes at dens kratere er mindre dekket av gamle lavastrømmer sammenlignet med den lyse siden. Materialet som samles fra den mørke siden kan gi bedre innsikt i hvordan Månen opprinnelig ble dannet.

Kinas «romdrøm» har fått økt fokus under president Xi Jinping. Beijing har de siste tiårene investert store ressurser i sitt romprogram, med mål om å ta igjen de to tradisjonelle rommaktene – USA og Russland. Kina har oppnådd flere bemerkelsesverdige resultater, inkludert byggingen av en romstasjon kalt Tiangong, eller «himmelsk palass».

Kina har også landet robotkjøretøy på Mars og Månen, og er bare det tredje landet som uavhengig har sendt mennesker i bane. Washington har imidlertid advart om at Kinas romprogram blir brukt til å skjule militære mål og en innsats for å etablere dominans i rommet.

Kina har som mål å sende en bemannet misjon til Månen innen 2030 og planlegger å bygge en base på måneoverflaten. USA planlegger også å sende astronauter tilbake til Månen i 2026 med sitt Artemis 3-oppgrag.

Kinas astronauter setter ny rekord i verdensrommet

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt