Dansk marine gikk i går kveld om bord på det kinesiske lasteskipet Yi Peng 3 etter at skipet ble oppdaget mens det skadet undersjøiske fiberkabler i Østersjøen.
Skipet var på vei fra Russland til Egypt, melder The Maltese Herald.
Danmark benyttet seg av rettighetene gitt under artikkel 10 i 1884-konvensjonen for beskyttelse av undersjøiske telegrafkabler. Denne artikkelen gir myndigheter rett til å inspisere skip mistenkt for å ha skadet slike kabler.
Det er kun én tidligere kjent hendelse der denne artikkelen har blitt anvendt. I 1959 bordet det amerikanske marinefartøyet USS Roy O. Hale en sovjetisk tråler som var mistenkt for å ha skadet flere undersjøiske kabler.
Dansk marine grep inn
Danske styrker, støttet av marineskipet HDMS Søløven, stanset og bordet skipet i går kveld. Om bord gjennomfører man nå undersøkelser for å avdekke hvordan skadene ble forårsaket og om det finnes bevis for sabotasje.
Undersøkelsene pågår fortsatt, og danske myndigheter har ikke kommentert hvilke konsekvenser hendelsen kan få for det kinesiske skipet eller dets mannskap.
Mistenkt sabotasje
Danske myndigheter vurderer nå handlingene som bevisst sabotasje etter å ha analysert videoopptak av Yi Peng 3. Opptakene viser at skipet beveget seg frem og tilbake over kablene på en måte som indikerer intensjon.
Les også: To undersjøiske kabler i Østersjøen skadet – frykt for sabotasje
– Vi ser dette som alvorlige handlinger, sier en talsmann for dansk marine.
Minst to kabler skal være ødelagt, deriblant en kabel mellom Tyskland og Finland, samt en mellom Sverige og Litauen.
Undersøkelsene pågår fortsatt, og danske myndigheter har ikke kommentert hvilke konsekvenser hendelsen kan få for det kinesiske skipet eller dets mannskap.
Internasjonal oppmerksomhet
Hendelsen har vakt internasjonal oppmerksomhet, og flere land uttrykker bekymring for sikkerheten til kritisk infrastruktur i Østersjøen. Svenske og finske myndigheter har også iverksatt egne undersøkelser for å vurdere omfanget av skadene og potensielle trusler mot deres nasjonale sikkerhet.
– Dette er en alvorlig situasjon som krever tett samarbeid mellom berørte nasjoner, uttaler en representant for det svenske forsvaret.
Det er foreløpig uklart hvilke motiver som ligger bak handlingene, og om det er en del av en større strategi for å destabilisere regionen. Myndighetene oppfordrer til årvåkenhet og styrket overvåking av kritisk infrastruktur i tiden fremover.
Ulykke i Østersjøen: Kinesisk fartøy knyttet til gassledningsbrudd