Kina trapper opp sin gråsonekrigføring mot Taiwan for å slite ned øyas forsvar.
I en fersk rapport sitert av Reuters, kommer det frem at Kina har trappet opp sin gråsonekrigføring mot Taiwan. Hensikten er å mette områdene rundt den demokratiske øya med ballonger, droner og sivile båter, ifølge Taiwans forsvarsdepartement. Rapporten, som ble sendt til parlamentet, understreker en intensivering av Beijings taktikker for å trakassere øystaten. Disse taktikkene omfatter økte patruljer av både skip og fly, og er et ledd i en større strategi for å utmatte motstanderen uten å ty til åpen krigføring.
Taiwan, som står fast ved sitt avvisende standpunkt til Beijings suverenitetskrav, har lenge vært bekymret for Kinas bruk av gråsonetaktikker. Dette er en form for konfliktføring som involverer uregelmessige og ofte ikke-militære metoder for å svekke motstanderen. Spesielt peker rapporten på at Kina har forsøkt å legge press på Taiwans marine- og luftstyrker og gjøre den uoffisielle grensen i stredet, den såkalte medianlinjen, mindre synlig. Kinas strategi inkluderer regelmessige krysninger av denne linjen, som har vært en uoffisiell demarkasjonslinje mellom de to sidene.
Les også: DF-21D: Kinas ultimate våpen for å senke amerikanske hangarskip
Rapporten avdekker også at Kina har brukt forsknings- og militsfartøyer som en del av sine operasjoner, i et forsøk på å skjule militære aktiviteter bak en fasade av sivile operasjoner. For å møte disse truslene, arbeider Taiwans forsvarsdepartement med å iverksette tiltak for å styrke øyas forsvarsevne. Dette inkluderer forbedring av infrastrukturens motstandsdyktighet og gjennomføring av øvelser designet for å sikre at øyas forsvarsstyrker kan holde stand i en langvarig konflikt. Departementet tar også lærdom fra nylige konflikter, som krigen i Ukraina og konflikten mellom Israel og Hamas, for å forberede seg på en mulig langvarig krig med Kina.
Som et ledd i forberedelsene, lagrer Taiwan våpen og drivstoff for å kunne utholde en utmattelseskrig. Øystaten arbeider også med å forbedre sine forsvarssystemer ved å diversifisere kommandosystemene og integrere mer mobile og langtrekkende våpen. Kunstig intelligens og forsterkede forbindelser med demokratiske allierte, spesielt USA, er også en del av Taiwans strategi for å styrke sitt forsvar.
I kjølvannet av Kinas kunngjøring om å øke sitt forsvarsbudsjett med 7,2% dette året, et budsjett som allerede har mer enn doblet seg under president Xi Jinpings ledelse, understreker Taiwans forsvarsminister Chiu Kuo-cheng at øya ikke vil delta i et våpenkappløp med Beijing. Taiwans respons er i stedet fokusert på å styrke alle aspekter av sin militære opplæring. Dette inkluderer økte missiløvelser og innføring av nattøvelser for piloter, som et svar på Beijings økte militære aktivitet rundt øya.
Litauens urokkelige stand: En modig utenrikspolitikk mot Kinas tvangsmakt 🔒