JP Morgans er skeptiske til at den siste redningspakken fra Beijing vil rette opp det kriserammede eiendomsmarkedet i Kina.
Investorer trenger flere positive signaler fra Kinas eiendomsmarked før man kan erklære stabilisering i bransjen, uttalte en analytiker fra den amerikanske banken JP Morgan Chase i en briefing onsdag. Til tross for en nylig introduksjon av en omfattende redningspakke, er det usikkert om tiltakene vil være nok til å snu en negativ trend i sektoren, skriver South China Morning Post.
Zhu Haibin er sjefsøkonom for Kina ved JP Morgan i Hongkong. Han mener at forventninger om fortsatt fall i boligprisene og reduserte inntekter blant velstående familier, sammen med bekymringer rundt leveringsevnen til gjeldstyngede private utviklere, fortsatt vil holde potensielle boligkjøpere tilbake. Disse faktorene kan motvirke effekten av stimuleringspakken, som blant annet inkluderer kutt i egenkapitalkrav og boliglånsforhold, samt en gjenutlåningsfasilitet på 300 milliarder yuan (cirka 41,4 milliarder amerikanske dollar) for å finansiere statlige kjøp av usolgte boliger.
– Det gjenstår å se om tiltakene vil endre spillet for eiendomsmarkedet. Vi er forsiktige med muligheten for at eiendomsmarkedet vil stabilisere seg eller ta seg opp. En bedring kan ta lengre tid enn forventet, sa Zhu.
Briefingen var en oppvarming til en to-dagers årlig Kina-toppmøte arrangert av JP Morgan, som starter i Shanghai på torsdag. Arrangementet vil samle 2500 delegater fra 1300 selskaper fra 33 land og markeder. Blant talerne er Jamie Dimon, styreleder i JP Morgan, Bill Gates, medgründer av Microsoft, og Joe Tsai, medgründer og styreleder i Alibaba Group Holding.
Les også: Maktspill: Kinas strategiske manøvrer i Europa og det globale sør
Politisk støtte for Kinas hardt prøvede eiendomsmarked vinner terreng etter flere års prisfall, noe som har ført til spådommer fra utenlandske investorer om Kinas økonomiske vekstutsikter og eiendomspriser. Eiendomsmarkedet, som en gang utgjorde en fjerdedel av Kinas økonomi, forblir en potensiell brems på veksten. En nylig oppgang i aksjemarkedet har imidlertid ført Hang Seng-indeksen inn i et bull-marked etter at de vidtrekkende tiltakene ble kunngjort sist fredag, med en økning på nesten 40 prosent i en Bloomberg-indeks for kinesiske eiendomsaksjer som omsettes i Hongkong.
Zhu bemerket at det 300 milliarder yuan store programmet for gjenutlåning som ble tilbudt av sentralbanken for å hjelpe lokale myndigheter med å kjøpe usolgte boligere, kanskje ikke er stort nok til å rydde opp, men at beslutningstakere er på rett spor for å løse boligkrisen.
– Vi har sett mer vilje fra regjeringen til å stabilisere eiendomsmarkedet, sa han, og tilføyde – Det er som å slå tre fluer i en smekk. Politikerne kan akselerere prosessen med å redusere, motvirke nedgangen i eiendomsinvesteringer og indirekte stimulere innenlands etterspørsel og forbruk.
Stabiliseringen i eiendomsmarkedet vil hjelpe flere industrier med å gjenoppta inntektsveksten i år, ifølge Wendy Liu, strateg for Asia og Kina ved JP Morgan.
Gjennom historiens prisme: Nøkkelen for å forstå Kinas geopolitiske strategi 🔒