27. juli, 2025

Kina vil stanse prisdumping med ny lovendring

Share

Myndighetene slår ned på «nådeløs konkurranse» og vil hindre at priskrigene undergraver økonomien.

Kina vil endre sin gamle prislov for å stoppe de stadig mer brutale priskrigene som preger bransjer som netthandel, matlevering og solenergi, ifølge South China Morning Post. Målet er å dempe presset på selskapenes lønnsomhet og bremse deflasjonstendensene i økonomien.

– Med nye forretningsmodeller og økonomiske former har enkelte bransjer opplevd et kaos av prisdumping, noe som skaper behov for strengere regulering, sa Kinas utviklingskommisjon (NDRC) og markedsreguleringsmyndighet i en felles uttalelse.

Vil forby algoritmestyrt prispress

Lovutkastet innebærer ti endringer, inkludert et nytt forbud mot å tvinge andre aktører til å selge varer til under kostpris. Det vil også bli forbudt å bruke teknologi, algoritmer og data til å undergrave konkurrentenes priser.

– Endringene sender et tydelig signal om myndighetenes vilje til å sikre rettferdig konkurranse, sa Liu Wuxing ved NDRCs prissenter til statskanalen CCTV.

Les også: Finansprofessor på Peking University: – Overinvesteringer leder Kina mot økonomisk ruin 🔒

Begrepet «involusjon», som brukes i teksten, har blitt et populært uttrykk i Kina for å beskrive meningsløs, destruktiv konkurranse der alle taper. Flere sektorer, særlig bilindustrien, solenergi og netthandel, er nå blitt kalt inn til møter med myndighetene for å diskutere tiltak.

Krever kvalitetskonkurranse – ikke prisdumping

Folkets Dagblad, kommunistpartiets hovedorgan, tok i en lederartikkel 25. juli et kraftig oppgjør med prisdumpingen:

– Bedrifter må slutte å konkurrere på pris og heller satse på kvalitet og innovasjon, het det.

På et møte tidligere i juli ba myndighetene statseide selskaper om å gå foran i arbeidet med å motarbeide denne formen for konkurranse.

Den nye loven er åpen for offentlig høring frem til 23. august. Ifølge analyseselskapet Shenyin Wanguo Futures vil tiltakene kunne bidra til at overkapasitet fases ut og gjøre det lettere for rammede bransjer å bli lønnsomme igjen.

– For å beskytte forbrukerne og oppgradere Kinas industri må denne typen uregulert prisjag stoppes, skrev Folkets Dagblad.

Finansprofessor på Peking University om Kinas økonomiske modell: – Vi har sett dette før, og det ender aldri godt 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt