28. desember, 2024

Kina vil bygge gigantisk demning i Tibet

Share

Kan bli verdens største vannkraftprosjekt og kan påvirke millioner av mennesker i India og Bangladesh.

Kina har godkjent byggingen av det som kan bli verdens største vannkraftdemning. Prosjektet skal reises på østsiden av det tibetanske platået, i den nedre delen av Yarlung Zangbo-elven, og kan ha store konsekvenser for naboland lenger ned i vassdraget, skriver Taipei Times.

Ifølge en beregning fra selskapet Power Construction Corp of China i 2020, skal demningen kunne produsere «300 milliarder kilowattimer» med strøm årlig. Det er mer enn tre ganger den planlagte kapasiteten til Tre kløfter-demningen – som med sine «88,2 milliarder kilowattimer» i dag regnes som verdens største vannkraftanlegg.

Kan overgå Tre kløfter-demningen

Planene skal bidra til at Kina når sine mål om utslippskutt og styrker industrien i Tibet. Kinas nyhetsbyrå Xinhua opplyste nylig at demningen også vil gi mange nye arbeidsplasser i regionen. Et parti av Yarlung Zangbo-elven faller over 2000 meter på 50 kilometers strekning, noe som gir en unik mulighet for vannkraft, men også medfører krevende ingeniørarbeid.

Les også: Kina advarer USA etter møte med Dalai Lama

Kostnadene antas å bli høyere enn utgiftene til Tre kløfter-demningen i det sentrale Kina. Den kostet til sammen 254,2 milliarder yuan (ca. 35 milliarder dollar), inkludert flytting av 1,4 millioner mennesker, mens det opprinnelige anslaget lå på 57 milliarder yuan. Myndighetene har ikke sagt noe om hvor mange som må flytte i Tibet, eller hvordan byggearbeidet vil påvirke økosystemet, som er blant de mest mangfoldige på platået.

Kinesiske tjenestepersoner hevder at vannkraftutbygging i Tibet, som angivelig rommer over en tredel av Kinas totale vannkraftressurser, «ikke vil ha store negative virkninger på miljøet eller vannforsyningen nedstrøms.» Samtidig har både India og Bangladesh uttrykt bekymring for at prosjektet kan endre elvens løp og vannføring.

Frykt for endret elveløp

Yarlung Zangbo skifter navn til Brahmaputra-elven når den går inn i India og renner videre til Bangladesh. Endringer i vannføringen kan dermed få store ringvirkninger, særlig i Assam og Arunachal Pradesh i India, samt i lavtliggende områder i Bangladesh.

Kina har allerede satt i gang flere vannkraftprosjekter i den øvre delen av Yarlung Zangbo, og planlegger ytterligere utbygginger i tiden fremover. Hvorvidt disse utvidede tiltakene vil bli gjennomført i full skala, og hvordan de vil påvirke nabolandene, er fortsatt usikkert.

Vann som våpen: Kinas «økodominans»-strategi i Himalaya 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt