Kina planlegger å bruke kjernekraft til sin månebase i samarbeid med Russland. Målet er en permanent bemannet stasjon innen 2035.
Kina vurderer å bygge en atomreaktor på månen for å sikre kraftforsyningen til den internasjonale måneforskningstasjonen (ILRS), et felles prosjekt med Russland. Det kom frem under en presentasjon i Shanghai onsdag, der høytstående kinesiske romfartsfolk deltok sammen med representanter fra 17 land og internasjonale organisasjoner, skriver Defence Blog.
Pei Zhaoyu, sjefingeniør for Chang’e-8-oppdraget som skal skytes opp i 2028, forklarte at energisystemet til månebasen vil kombinere solenergi med kjernekraft, og bruke rør og kabler til å fordele varme og strøm over månens overflate.
– Et viktig spørsmål for ILRS er strømforsyning, og her har Russland et naturlig fortrinn, sa Wu Weiren, sjefsdesigner for Kinas måneprogram, til Reuters.
– Når det gjelder atomkraftverk, spesielt de som skal sendes ut i verdensrommet, leder Russland an. De ligger foran USA, la han til.
Les også: Kina med banebrytende oppdrag til månens skjulte side
Vil lande astronauter innen 2030
Beijing har som mål å lande kinesiske astronauter på månen innen 2030, og deretter etablere en permanent, bemannet base innen 2035. Chang’e-8-oppdraget blir et viktig steg mot dette målet og skal legge det tekniske grunnlaget for den fremtidige månebasen.
Pei bekreftet under presentasjonen at kjernekraft vil stå sentralt i dette arbeidet, og at det nå er integrert i planene for energiinfrastrukturen.
Ifølge rapporter er ikke byggingen av atomreaktoren offisielt bekreftet av kinesiske myndigheter, men at teknologien er med i Peis foredrag tolkes som en klar støtte til ideen.
Langsiktig ambisjon
Månestasjonen skal kunne opprettholde aktivitet over lang tid, og Pei fremhevet at energiforsyning er en av de mest kritiske faktorene for at det skal være mulig.
– Kjernekraft kan bli løsningen som gjør det mulig å drive en permanent base langt fra jorda, sa han.
Prosjektet er del av Kinas overordnede ambisjon om å bli en ledende romnasjon, og signaliserer en ny fase i kappløpet om månen – denne gangen med Russland som samarbeidspartner.