19. mai, 2025

Kina overtar tomrommet etter USAID

Share

Kina rykker nå inn der USA trekker seg ut. Etter at Trump-administrasjonen begynte å bygge ned det amerikanske bistandsapparatet USAID, har kinesiske myndigheter startet en ny bistandsstrategi i Sentral-Asia. 

Tidligere har kinesisk utenrikshjelp i regionen hovedsakelig vært store infrastrukturprosjekter knyttet til Silkeveibeltet (BRI). Nå prøver Kina en annen tilnærming – mindre og mer folkenære prosjekter i samarbeid med internasjonale organisasjoner, skriver bne IntelliNews. 

Starter med skolemat i Kirgisistan
Det første av disse prosjektene ble lansert 16. mai i Osh, sør i Kirgisistan. Sammen med Verdens matvareprogram (WFP) skal Kinas bistandsorgan CIDCA gi skolemat til over 100 000 elever i tre sørlige provinser.

– WFP er takknemlige for dette nye bidraget fra Kina, sa Kojiro Nakai, landdirektør for WFP i Kirgisistan, under lanseringen på en barneskole i Osh.
– Denne støtten vil bidra til å bekjempe alvorlige mangler på mikronæringsstoffer blant skolebarn.

Innen året er omme skal 1 700 tonn beriket hvetemel, matolje, ris og linser fordeles til 300 skoler i provinsene Osh, Jalal-Abad og Batken.

Les også: Geopolitisk ekspert: – USA svekkes, men Kina og Russland svekkes raskere 🔒

«Små og vakre» prosjekter skal vinne hjerter
Prosjektet er det første multilaterale initiativet i Sentral-Asia som støttes av Kinas fond for global utvikling og Sør–Sør-samarbeid.

CIDCA omtaler denne typen bistand som «små og vakre» prosjekter – en ny fase i Kinas bistandsstrategi. Ifølge et nytt strategidokument skal slike tiltak «vise frem den menneskelige omsorgen og vennligheten i kinesisk bistand og utviklingsarbeid».

Kina lover å trappe opp satsingen på slike tiltak de kommende månedene og samordne dem med større infrastrukturprosjekter under BRI. Målet er å hjelpe mottakerlandene med både grunnleggende utvikling og konkrete levekårsproblemer.

Kinas megademning i Tibet truer Himalayas økosystem og politiske stabilitet 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt