24. desember, 2024

Kina justerer solkraft-strategien for å dempe geopolitiske spenninger

Share

Overproduksjon i Kinas solenergisektor har skapt både økonomiske tap og internasjonale konflikter – nå griper myndighetene inn.

Kinesiske myndigheter advarer den overfylte solenergisektoren mot å utvide kapasiteten ukritisk – spesielt innen produksjon av solcellepaneler. De nye retningslinjene kommer som en reaksjon på at overproduksjon har skapt problemer både i det kinesiske markedet og internasjonalt, samtidig som det har ført til økte geopolitiske spenninger, skriver South China Morning Post

Etter måneder med offentlig høring publiserte Kinas industriministerium (MIIT) reviderte versjoner av to viktige veiledende dokumenter for solindustrien. Disse oppfordrer produsenter til å redusere prosjekter som kun handler om å øke kapasiteten, uten at det samtidig tilfører verdi eller er bærekraftig. Myndighetene skjerper også kravet til egenkapital for nye prosjekter og utvidelser fra 20 til 30 prosent. Målet er å sikre at prosjektene er økonomisk robuste og gir merverdi i en allerede konkurransepreget sektor.

I tillegg oppmuntres produsenter til å styrke teknologisk innovasjon, forbedre produktkvaliteten og redusere produksjonskostnadene, ifølge dokumentene.

– Dette sender et signal til selskapene om å unngå en ensidig jakt på vekst og å utvide kapasiteten mer forsiktig, sa Jiang Hua, nestleder i Kinas forening for solindustrien (CPIA), i et intervju med China Electronics News.

Overkapasitet og prisfall

Produksjonskapasitet har lenge vært en viktig faktor for å vinne anbud hos kinesiske statseide selskaper. Dette har bidratt til en betydelig økning i produksjonskapasiteten de siste årene. Samtidig har konkurransen blitt skjerpet, og prisene i alle deler av solindustrien har falt med over 60 prosent sammenlignet med toppnivået i 2023, ifølge Wang Bohua, æresformann i CPIA.

Les også: Kina krever stans i amerikansk toll

CPIAs tall viser at 10 av de 12 ledende selskapene i solindustriens verdikjede har hatt netto tap i år, med et samlet tap på nær 25 milliarder yuan (rundt 3,45 milliarder amerikanske dollar).

– Langvarige tap vil få alvorlige konsekvenser for selskapenes investeringer i forskning og utvikling, og det vil hemme teknologisk fremgang, sa Wang til kinesiske medier, og la til:

– Det vil også bli vanskeligere å garantere produktkvalitet og leveringssikkerhet.

Internasjonal backlash

Siden det kinesiske markedet ikke klarer å absorbere all produksjonen, har mange produsenter økt eksporten. Dette har skapt misnøye i utlandet, med klager på at kinesiske produkter skader lokale industrier. Flere land har innført handelsrestriksjoner og etterforsker kinesiske eksportører. For eksempel økte Brasil nylig tollsatsene på import av solcellemoduler fra 9,6 til 25 prosent.

For å imøtekomme internasjonale bekymringer og redusere priskonkurransen, kunngjorde Kina fredag at eksportskatterabatten på solprodukter vil bli redusert fra 13 til 9 prosent fra 1. desember.

Kinesiske selskaper står nå for over 80 prosent av den globale verdikjeden for solenergi, noe som ytterligere understreker sektorens dominerende posisjon. Samtidig forsøker myndighetene å balansere eksportens økonomiske betydning med behovet for å unngå internasjonale konflikter.

Geopolitisk uro får internasjonale selskaper til å rømme Kina

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt