Kinesiske forskningsinstitusjoner har fullført testing og analyse av sjøvannsprøver hentet nær Fukushima Daiichi kjernekraftverk, og det ble ikke funnet unormale nivåer av farlige stoffer som tritium, cesium-137 og strontium-90.
Det opplyser Kinas atomenergimyndighet, melder The Strait Times.
Ifølge myndigheten vil de spesifikke dataene bli sammenstilt og offentliggjort av Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).
Uavhengig prøvetaking
De testede prøvene ankom Kina i desember og ble samlet inn av kinesiske eksperter som reiste til områdene nær utslippsstedet ved Fukushima i midten av oktober. Dette var første gang Kina selvstendig samlet inn prøver etter at Japan ensidig startet utslipp av radioaktivt forurenset vann fra anlegget til havet 24. august 2023. Japans beslutning ble tatt til tross for sterk internasjonal motstand.
Les også: Fra frykt til løsning: Flere land åpner for kjernekraft
Japanske myndigheter gikk i september med på å samarbeide om etableringen av en uavhengig og effektiv internasjonal overvåkingsordning, hvor berørte parter kan delta aktivt. De godtok også uavhengig prøvetaking og overvåking fra Kina.
Eksperter: Viktig for internasjonal overvåking
Global Times siterer eksperter som mener at uavhengig prøvetaking vil bidra til at det internasjonale samfunnet får tilgang til pålitelig og oppdatert informasjon om utslippets påvirkning.
– Uavhengige data kan sammenlignes og verifiseres med resultatene fra IAEA og Japan, noe som utgjør en viktig del av det internasjonale overvåkingsarbeidet, sier ekspertene.
De kinesiske funnene bidrar til å bygge et mer helhetlig bilde av konsekvensene av utslippet, samtidig som de gir grunnlag for videre internasjonal overvåking og samarbeid.