Myndigheter i Asia, Europa og USA peker på kinesiske hackere bak angrep på kritisk infrastruktur og politiske mål. Kinas økte kapasitet til datainnbrudd og digital spionasje mistenkes å være statlig støttet, og står bak angrep mot både statsledere, militære og næringsliv.
I oktober 2024 meldte amerikanske myndigheter at gruppen «Salt Typhoon» forsøkte å hente ut kommunikasjon fra Donald Trump og Kamala Harris sine presidentkampanjer. Angrepet ble beskrevet som det mest omfattende i amerikansk telekommunikasjonshistorie, melder The Straits Times.
– Dette er det verste telekom-hacket i vårt lands historie, sa senator Mark Warner, den gang leder for Senatets etterretningskomité.
Mistenkte kinesiske grupper bak flere angrep
Sikkerhetsmyndigheter i Singapore bekrefter nå et pågående angrep fra en annen gruppe, kalt UNC3886, rettet mot landets viktigste informasjonssystemer.
– Vi håndterer et alvorlig pågående dataangrep mot samfunnskritisk infrastruktur, sa nasjonal sikkerhetsminister K. Shanmugam 18. juli.
Han navnga ikke hvem som står bak, men sikkerhetseksperter knytter gruppen til Kina.
Også Australia, India, Filippinene og Tsjekkia har i løpet av det siste året offentlig knyttet hackergrupper som APT31 og APT40 til Kinas etterretningstjeneste MSS.
Les også: Asle Toje om realpolitikkens tilbakekomst og stormaktsdynamikken mellom USA, Kina og Russland 🔒
– Langsiktig etterretning, ikke kaos
Mark Kelly, trusselekspert ved sikkerhetsselskapet Proofpoint, sier Kina i hovedsak bruker hacking for å samle etterretning, ikke for å ødelegge systemer.
– De får tilgang til et nettverk og blir der lenge, uten nødvendigvis å forstyrre det direkte. Målet er å samle informasjon, sa Kelly.
Han peker på at Kina har utdannet langt flere eksperter innen datasikkerhet de siste årene og investert tungt i nasjonale rekrutteringsprogrammer og hackerkonkurranser.
– Det er derfor flere ofre nå står fram. Kinas kapasitet har vokst betydelig, sa han.
– En trussel vi må snakke om
I en uttalelse 19. juli avviste Kinas ambassade i Singapore anklagene.
– Kina er selv et offer for dataangrep. Vi tar sterk avstand fra grunnløse beskyldninger, sa talspersonen.
Forskeren Muhammad Faizal i Singapore mener det likevel er viktig å navngi grupper og ikke bare land.
– Offentliggjøring kan vise at myndighetene gjør jobben sin og øker bevisstheten i befolkningen, sa han.
Geopolitisk ekspert: – USA svekkes, men Kina og Russland svekkes raskere 🔒