Lucernes eldste kirke har tatt i bruk kunstig intelligens for å skape dype samtaler om tro og eksistensielle temaer.
St. Peters kapell i Lucerne, Sveits, har tatt et uvanlig skritt ved å installere en dataskapt Jesus-avatar som kan samtale med besøkende om temaer som tro, kjærlighet og verdens lidelser. Dette rapporterte NBC News.
– Mange kom for å snakke med ham, sa teolog Marco Schmid, som ledet prosjektet sammen med Immersive Realities Research Lab ved Lucerne Universitet for Anvendte Vitenskaper og Kunst. Ifølge Schmid har over 900 samtaler blitt registrert så langt.
Alvorlige samtaler om livets store spørsmål
Besøkende går inn i et eget rom hvor de møter en livaktig Jesus-figur på en dataskjerm. KI-Jesus gir råd basert på bibeltekster på mer enn 100 språk.
– Det var interessant å se at folk snakket med ham på en alvorlig måte, sa Schmid.
Temaene som ble tatt opp var mange, som spørsmål om kjærlighet, livet etter døden, ensomhet, krig og til og med Guds eksistens. Kirken mottok også spørsmål om vanskelige temaer som seksualitet og overgrepssaker innen den katolske kirken.
Ikke en tradisjonell skriftemålstjeneste
Schmid understreker at prosjektet ikke er ment å erstatte tradisjonelle skriftemål. Besøkende blir også advart mot å dele personlige opplysninger.
– Dette er ikke en skriftestol; målet er ikke å gjenskape en tradisjonell skriftemålstjeneste, forklarte han.
Les også: Patriarken av Alexandria med bønner for krigsrammede regioner
Prosjektet har tiltrukket seg folk fra ulike trosretninger, inkludert kristne, muslimer, buddhister, taoister og også agnostikere og ateister.
Blandet mottakelse på nettet
Professor Philipp Haslbauer, som jobbet med prosjektets tekniske side, påpeker at teknologien håndterer vanskelige temaer på en god måte, men innrømmer at mottakelsen ikke har vært utelukkende positiv.
– Noen på sosiale medier har kalt prosjektet blasfemisk eller «djevelens verk». Kommentarene kan være ganske negative – noe som er skremmende, sa Haslbauer.
KI-Jesus-prosjektet har vekket oppsikt både i og utenfor kirken, og viser hvordan teknologi kan åpne nye måter å utforske tro og åndelighet på.
Besøkende blir også informert om at samtalene med KI-Jesus ikke blir lagret, og at de må unngå å dele personlige opplysninger. Personvern var et viktig hensyn i utviklingen av prosjektet, ifølge professor Philipp Haslbauer.
– Vi ønsket å sikre at ingen sensitive data ble samlet inn eller lagret. Samtalene er ment å være trygge og anonyme, sa Haslbauer.
Dette personvernfokuset reflekterer kirkens ønske om å tilby et åpent rom for refleksjon, samtidig som det tas høyde for utfordringene ved å bruke kunstig intelligens i et åndelig og personlig miljø.