14. oktober, 2024

Juntaen i Myanmar kaller til frie valg – møtt med en kald skulder

Share

Myanmar-juntaen har kommet med et nytt tilbud til opprørerne om å legge ned våpnene og delta i politiske valg. Tilbudet ble raskt avvist av flere opposisjonsledere.

Selv om tilbudet raskt ble avvist, anses det fortsatt som en betydelig utvikling i den tre år lange borgerkrigen, skriver Bangkok Post

For første gang på tre år siden militæret gjennomførte et kupp, har militæret i Myanmar tilbudt en stor innrømmelse til landets opposisjonsstyrker. De oppfordrer dem til å hele nasjonens splittelser gjennom «partipolitikk» og forberede seg til de kommende valgene.

Under nyhetssendingen klokken 20.00 på torsdag foreslo juntaen at væpnede motstandsgrupper legger ned våpnene sine, danner politiske partier og deltar i valg som overvåkes av militæret. Hittil har juntaen konsekvent avvist oppfordringer fra det internasjonale samfunnet om å starte samtaler med motstandsgruppene.

Torsdagens forslag gjenspeilet et lignende tilbud fra den tidligere militærlederen Than Shwe like før valget i 2010, det første valget på to tiår hvor folk i Myanmar fikk lov til å stemme. Dette signaliserte militærets første forsøk på å overgå til en semi-sivil regjering, selv om det ikke fullt ut møtte demokratiske standarder.

Flere ledere av opprørsstyrkene og etniske hærer avviste raskt tilbudet, som kom samtidig som motstandsgruppene virket nær ved å erobre Mandalay, landets nest største by. Det ville være en stor seier for dem.

Opposisjonsstyrkene kontrollerer nå store områder langs Myanmars grenser og i de fjellrike regionene, mens militæret beholder kontrollen over de store byene og lavlandet i den sentrale Irrawaddy-dalen.

Les også: Myanmars kamp mot valutafall: Massearrestasjoner

Militæret er bredt mislikt i Myanmar og har slitt med å holde en bestemt opposisjon i sjakk. De kjemper både mot godt trente etniske hærer i grenselandene, som har kjempet mot militæret i flere tiår, og mot Folkets forsvarsstyrker, som består av sivile som tok til våpen etter kuppet.

– Staten har tapt et stort antall menneskelige ressurser, infrastruktur, liv og eiendom til folket på grunn av at enkelte individer og organisasjoner valgte å ty til væpnet terrorisme og væpnet kamp uten å løse politiske problemer gjennom politiske metoder, sa Statens administrasjonsråd, det offisielle navnet på juntaen, i en uttalelse.

Myanmars uro har vært en utfordring for Kina, som er den største investoren i landet og deler grense med det. Beijing har uttrykt støtte til juntaen, men har også engasjert seg i samtaler med etniske væpnede grupper i Nord-Myanmar.

I august reiste Kinas utenriksminister, Wang Yi, til Myanmar for å oppfordre landets militærsjef, Min Aung Hlaing, til å forfølge politisk forsoning og holde valg. Juntaen har sagt at de vil avholde valg i 2025, men internasjonale observatører og mange burmesere tror ikke at valget vil være fritt og rettferdig.

Under et møte med Myanmars president, Thein Sein, i Kina i juni, sa Wang at det å bare holde valg ikke var nok, ifølge en høytstående burmesisk tjenestemann som fulgte Thein Sein til Kina. Tjenestemannen uttalte seg på betingelse av anonymitet fordi han ikke var autorisert til å dele detaljer om møtet med medier.

Ifølge tjenestemannen oppfordret Wang også militæret til å holde samtaler med Aung San Suu Kyi, den sivile lederen som ble avsatt fra makten. Suu Kyi soner en 27-års fengselsstraff for anklager som det internasjonale samfunnet mener er fabrikkert.

«Grunnen til at de kunngjorde dette er for å blidgjøre Kina,» sa Ye Myo Hein, en senior ekspert for Myanmar-programmet ved United States Institute of Peace, i et innlegg på Facebook. Opposisjonsledere delte denne skepsisen.

«Slutt å vise oss det samme gamle, utslitte opptaket om og om igjen,» sa Padoh Saw Taw Nee, talsmann for Karen National Union, en av Myanmars mest dominerende opprørsgrupper, over telefon. «Det er bortkastet tid.»

Han oppfordret militæret til å trekke seg ut av politikken, akseptere utarbeidelsen av en ny grunnlov for å etablere en føderal union og være ansvarlig for alle krigsforbrytelser som er begått.

Soe Thu Ya Zaw, kommandant for Mandalay Folkets forsvarsstyrker, skrev i et innlegg på Facebook at han mente tilbudet var villedende. «Det er som å henge et geitehode, men selge hundekjøtt.»

Skyting mot sivile: Myanmar truer sikkerheten ved Bangladeshs grense

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt