Nippon TV innrømmer at svarene ble bevisst manipulert. Kinesiske seere raser mot det de kaller forløpet diskriminering.
En episode fra det japanske underholdningsprogrammet Late Monday Show har skapt kraftige reaksjoner etter at en kinesisk kvinne ble feilsitert til å hevde at kinesere spiser kråker, skriver South China Morning Post. TV-selskapet Nippon Television har nå gått ut med en offentlig unnskyldning og innrømmer at klippet ble manipulert for underholdningens skyld.
– Dette skjedde på grunn av bevisst redigering, med mål om å gjøre det mest mulig underholdende, sa TV-sjef Hiroyuki Fukuda på en pressekonferanse, ifølge den japanske allmennkringkasteren NHK.
– Alt ved denne saken var upassende, la han til.
– Svarene ble forvrengt
Uttalelsen kom etter at det ble avslørt at sitatene fra kvinnen, som ble intervjuet på gata i Japan, var klippet og satt sammen på en måte som fikk det til å fremstå som at hun mente kråker var vanlig mat i Kina.
– De spurte meg om hva jeg pleier å spise til middag, fortalte kvinnen i et innlegg på sosiale medier. – Jeg svarte «vi steker og spiser dem», men jeg mente varme gryter, ikke kråker.
Hun forklarte at hun nevnte at kinesere spiser duer, og at det derfor er færre duer i gatene.
– Det hele ble klippet på en ondsinnet måte, skrev hun.
Les også: Det store eurasiske sjakkbrettet 🔒
TV-kanalen innrømmer feil
Nippon TV har nå publisert en unnskyldning på både japansk og kinesisk på sine nettsider.
– Produksjonsteamet redigerte svarene hennes på en måte som fullstendig forvrengte budskapet, heter det i pressemeldingen. – Dette er en utilgivelig feil for en TV-kanal.
Ifølge avisen Asahi Shimbun skal det ha vært en frilansprodusent som sto bak manipuleringen av intervjuet.
Frykter konsekvenser for tilliten
Mediaprofessor Takahiko Kageyama ved Doshisha Women’s College i Kyoto mener hendelsen kan skade tilliten til gateintervjuer som metode.
– Dette skaper diskriminering. Det burde ikke tillates, uansett sjanger, sa han til Asahi Shimbun.
Han advarer også om at det allerede er vanskeligere enn før å få folk til å stille opp på slike intervjuer, på grunn av økende bekymring for personvern.
Finansprofessor på Peking University: – Overinvesteringer leder Kina mot økonomisk ruin 🔒