Geopolitisk spenning øker i Asia når en japansk destroyer navigerer gjennom det strategisk viktige Taiwanstredet. Denne handlingen har vekket sterke reaksjoner fra Kina, som ser på området som en del av sitt territorium.
Den japanske marine har krysset Taiwanstredet for første gang under direktiv fra statsminister Fumio Kishida, noe som har utløst umiddelbar motstand fra Kina. Destroyeren Sazanami, sammen med australske og newzealandske fartøyer, seilte sørover fra Øst-Kinahavet gjennom de smale vannene som skiller Kina fra Taiwan, den selvstyrte øya som Kina hevder som sin egen, skriver IntelliNews.
Fartøyene antas å være på vei til Sør-Kinahavet for øvelser som har som mål å motvirke Beijings økende militære tilstedeværelse i regionen, rapporterer Kyodo News.
Passeringen har ikke gått ubemerket hen i Beijing, hvor Kinas utenriksdepartement uttrykte sterk misnøye.
Les også: Spenningene øker: Kinesisk skip utfordrer Japan
Talsmann Lin Jian uttalte at Kina hadde levert en protest til Tokyo, og understreket landets «forhøyede årvåkenhet» når det gjelder de politiske motivasjonene bak Japans handlinger. Lin oppfordret Japan til å holde seg til sine forpliktelser angående Taiwan og unngå handlinger som kan destabilisere forholdet mellom de to landene eller true freden i Taiwanstredet.
Japanske tjenestemenn har vært forsiktige i sine reaksjoner.
Hovedkabinettsekretær Yoshimasa Hayashi unngikk å kommentere passeringen og beskrev den som en operasjonell sak for sjøforsvaret. En kilde i regjeringen uttalte imidlertid at Japan ikke har til hensikt å provosere Beijing unødvendig.
Generalen Yoshihide Yoshida, sjef for forsvarsdepartementets fellesstab, anerkjente økende bekymringer over kinesiske militæraktiviteter i Indo-Stillehavsregionen, og bemerket at disse utviklingene utgjør risiko ikke bare for Japan, men for det bredere internasjonale samfunnet.
Historisk sett har USA opprettholdt en tilstedeværelse i Taiwanstredet, og gjennomført regelmessige marinepassasjer for å bekrefte navigasjonsfrihet i internasjonale farvann. Denne praksisen har blitt fulgt opp av allierte som Storbritannia, og til og med den tyske marinen, som nylig sendte et krigsskip gjennom sundet for første gang på over to tiår, noe som ytterligere irriterer Kina.
Sazanami, basert i Kure i Hiroshima-prefekturet, er en moderne destroyer som måler omtrent 150 meter i lengde og har et mannskap på rundt 170.
Mens spenningene øker, spesielt med tanke på Taiwan – et potensielt brennpunkt i forholdet mellom USA og Kina – har Kina økt militæraktiviteten i regionen. Bemerkelsesverdige hendelser inkluderer nylig krenkelse av japansk luftrom av et kinesisk spionfly og innføringen av Liaoning, Kinas første hangarskip, i den sammenhengende sonen nær japanske farvann.
Med disse utviklingene fortsetter den delikate maktbalansen i regionen å skifte, noe som understreker det intrikate samspillet mellom militær strategi, diplomati og nasjonal sikkerhet.
Kinesisk hangarskip trår inn i japanske farvann for første gang