Keiser Naruhito og keiserinne Masako besøker Mongolia for første gang – et historisk besøk som markerer 80 år siden slutten på andre verdenskrig.
Japans keiser Naruhito og keiserinne Masako reiste søndag fra Tokyo til Mongolia for et åtte dager langt statsbesøk – det første noensinne av en japansk keiser til det sentralasiatiske landet. Dette melder Kyodo News.
Besøket markerer 80-årsjubileet for slutten på andre verdenskrig og skal styrke vennskapet mellom de to nasjonene.

Under besøket skal keiserparet blant annet legge ned blomster ved et minnesmerke for de over 1 700 japanske krigsfanger som døde i sovjetiske interneringsleirer i Mongolia etter krigen. Over 14 000 japanske soldater ble overført dit fra Sibir i årene etter 1945.
– Jeg ønsker å minnes dem som mistet livet langt hjemmefra, mot sin vilje, og reflektere over deres lidelser, sa keiser Naruhito på en pressekonferanse før avreise.
Møte med presidenten og deltakelse i folkefest
Tirsdag skal keiserparet delta på en offisiell velkomstseremoni i hovedstaden Ulaanbaatar og møte Mongolias president Ukhnaa Khurelsukh og hans kone. Samme kveld venter en statsbankett i keiserparets ære.
Les også: Japan og Mongolia enige om avtale om overføring av forsvarsutstyr
Fredag deltar paret på åpningen av den nasjonale festivalen Naadam – Mongolias største folkefest, kjent for bryting, bueskyting og hesteløp.
– Jeg håper besøket kan forsterke utvekslingen mellom våre to land, særlig blant unge, sa keiseren.
Teknologisk samarbeid og japansk bistand
Japan og Mongolia har hatt diplomatiske forbindelser siden 1972, og siden 1990 har japansk bistand spilt en nøkkelrolle i utviklingen av Mongolia etter demokratiseringen.
Under besøket skal keiserparet blant annet besøke Mongol Kosen College of Technology og Mongolia-Japan Hospital – begge opprettet med støtte fra Japan.
Tilbake til minnestedet
Keiser Naruhito besøkte Mongolia også som kronprins i 2007. Nå vender han tilbake for å hedre de japanske fangene som døde i landet. På en høyde i Dambadarjaa, i utkanten av Ulaanbaatar, skal han og keiserinnen besøke det offisielle minnesmerket reist av japanske myndigheter.
Besøket varer til 13. juli og ventes å styrke båndene mellom de to asiatiske landene – i en tid preget av økt geopolitisk uro i regionen.