22. januar, 2025

Japan ruster opp: Økt forsvarsbudsjett for en usikker fremtid

Share

Med økte forsvarsutgifter planlegger Japan å ruste opp for å håndtere sikkerhetspolitiske utfordringer fra nabolandene i Asia.

Japan har lagt frem et forslag om et nytt rekordstort forsvarsbudsjett for regnskapsåret 2025, med et tydelig fokus på å styrke landets forsvarsevne i møte med økende trusler fra nabolandene, skriver Japan Times.

Forsvarsdepartementet ber om et budsjett som overstiger 8,5 billioner yen, tilsvarende rundt 58 milliarder dollar. Dette innebærer en økning på omtrent 10 prosent fra fjorårets allerede rekordstore budsjett på 7,7 billioner yen. Budsjettforslaget er en del av en femårig forsvarsplan som sikter mot å øke forsvarsutgiftene til 2 prosent av Japans bruttonasjonalprodukt innen 2027.

I sentrum av dette budsjettet ligger Japans satsing på å kjøpe små angrepsdroner, starte masseproduksjon av langtrekkende standoff-missiler, samt utvikle et nettverk av små satellitter som kan bistå i landets «motangrepskapasitet.» Disse tiltakene skal ikke bare styrke Japans evne til å forsvare seg, men også sende et kraftig signal til både allierte og potensielle motstandere om landets alvorlige intensjoner.

Budsjettet inkluderer også planer om å etablere en stor ny enhet innenfor Sjøforsvaret, kalt en «informasjonkrigsføringsgruppe», som skal konsolidere enheter med ansvar for etterretning, kyberforsvar, kommunikasjon, meteorologi og oseanografi. Dette er inspirert av US Navys 10th Fleet, som har lignende funksjoner. Videre legges det opp til opprettelsen av en «romoperasjonsbrigade» i Luftforsvaret, i forkant av en planlagt navneendring til Luft- og Romforsvaret i 2027.

En betydelig del av budsjettet er også satt av til å styrke Japans motangrepskapasitet. Forsvarsdepartementet ber om 970 milliarder yen til standoff-våpen, inkludert 17 milliarder yen til en forbedret, langtrekkende versjon av den innenlands produserte Type 12-missilen som kan skytes fra skip, samt 3 milliarder yen til ubåtbaserte-missiler. Begge våpnene er planlagt satt i masseproduksjon i løpet av neste regnskapsår.

I tillegg har Japan satt av mer enn 35 milliarder yen til å utvide produksjonssystemet for hypersoniske missiler, samt 316 milliarder yen til utviklingen av høyhastighets glidevåpen. Disse avanserte våpnene gir Japan teoretisk mulighet til å slå til mot fiendtlige baser langt unna, selv om regjeringen primært fokuserer på deres avskrekkende effekt.

Les også: Japans pasifisme i møte med virkeligheten

For første gang inneholder budsjettet også 323 milliarder yen til utviklingen av en «satellittkonstellasjon», som kan både oppdage og spore hypersoniske missiler og samle informasjon om angrepsmål for motangrep. Dette systemet, som forventes å bestå av rundt 50 små satellitter som arbeider integrert, vil bli lansert i etapper og være fullt operativt innen 2028.

Ubemannede systemer er et annet nøkkelfokus i budsjettet, med totalt 103 milliarder yen foreslått til slike systemer. Forsvarsdepartementet har gjort det klart at droner er en «game changing» teknologi som gir asymmetrisk overlegenhet i luft, på sjøen og under vann, samtidig som de reduserer risikoen for tap av menneskeliv. Droner anses også som en løsning på de rekrutteringsproblemene det japanske forsvaret står overfor, som følge av en aldrende befolkning og økt konkurranse fra privat sektor.

Forsvarsminister Minoru Kihara har uttalt at Japan er på vei inn i «en ny kriseæra», noe som gjør det nødvendig med drastiske endringer i forsvarspolitikken, inkludert økte budsjetter og en oppmykning av landets tidligere restriktive holdning til militærmakt. Selv om en betydelig del av den femårige forsvarsplanen allerede er iverksatt, står Japan overfor utfordringer knyttet til å skaffe nok inntekter for å dekke de planlagte utgiftene. Økninger i bedrifts-, inntekts- og tobakksavgifter er forventet, selv om tidspunktet for disse økningene ennå ikke er bestemt.

Denne debatten forventes å bli et sentralt tema i det kommende presidentvalget i Japans regjerende liberaldemokratiske parti, hvor den nye lederen, som sannsynligvis også blir landets neste statsminister, vil måtte ta en beslutning om hvordan disse utfordringene skal løses.

Stjernekrig på ekte: Frankrike leder veien i Europas største romkrigsøvelse

 

Japans politi ber om 6 milliarder yen for å bekjempe kyberangrep

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt