25. juli, 2025

«Japan først»-parti vinner frem med innvandringsmotstand

Share

Japans styrende liberaldemokratiske parti (LDP) mistet sitt flertall i overhuset etter valget sist helg. Tapet skyldes i stor grad fremveksten av ytre høyre-partiet Sanseito, som vant 14 seter på en plattform med slagordet «Japan først».

– Den økonomiske nedgangen og den raske økningen i antall innvandrere gir politisk rom for et anti-innvandrerparti som Sanseito, sier forsker Akira Igarashi ved Osaka universitet.

Hentet inspirasjon fra Trump og Le Pen

Sanseito har tatt i bruk retorikk og metoder inspirert av Donald Trumps MAGA-bevegelse, Frankrikes Nasjonal samling og Alternativ for Tyskland, skriver France 24.

– De har studert hvordan radikale høyrepartier i Vesten bruker trusselen fra innvandring, selv når den ikke finnes, sier Igarashi.

Blant partiets kjernesaker er å begrense innvandringen til maks fem prosent av lokalbefolkningen i hver kommune. Partiet vil også gjøre det vanskeligere å bli statsborger, hindre kvinner i å jobbe og forby naturaliserte innvandrere å ha offentlige verv før tredje generasjon.

Les også: Japans nye strategi for en farlig verden 🔒

Konspirasjoner og rasisme i forkledning

Sanseito startet som en protestbevegelse på YouTube mot koronatiltak. Etter hvert begynte leder Sohei Kamiya å spre innhold bak betalingsmur med konspirasjoner om en «global elite» og jødisk finansmakt.

Han hevdet at masker og vaksiner ble påtvunget Japan for å «undergrave landets moralske styrke».

– Det handler ikke bare om økonomi eller innvandringspolitikk. Når man ser nærmere på politikken deres, bygger den på ideer om blod og rase, sier forsker Karin Narita ved University of Sheffield.

Hun peker på at Sanseito vil frata utlendinger stemmerett og nekte dem politiske verv, selv etter at de har fått statsborgerskap.

– Utad snakker de om å «verne japansk kultur», men når man ser hva de faktisk foreslår, er det et ekstremt rasistisk og hierarkisk syn på hva det vil si å være japansk.

Regjeringspartiet følger etter

Samtidig som Sanseito har vokst, har også det konservative regjeringspartiet LDP beveget seg i en mer nasjonalistisk og innvandringskritisk retning.

– Under valgkampen ble også LDP mer anti-innvandring for å møte presset fra ytre høyre. De kalte innvandrere ulovlige og ville opprette nye institusjoner for å overvåke dem, sier Igarashi.

Han mener dette speiler utviklingen i både Europa og USA.

– Selv om det ikke finnes noen reell trussel, skaper de frykt for innvandrere som undergraver samfunnet, sier han.

Partileder Shigeru Ishiba nekter å trekke seg, men står nå overfor et åpent opprør i eget parti.

Fra pasifisme til realpolitikk: Japans geopolitiske oppvåkning 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt