18. november, 2024

Israel trapper opp sitt vanndiplomati med arabiske stater

Share

Økende etterspørsel etter vann i Midtøsten byr på muligheter for Israel, men politiske beslutninger vil forme fremtidens allianser.

Israel fortsetter å stole på avansert avsaltingsteknologi som et sentralt verktøy i sin strategi for å normalisere forholdet til sine arabiske naboer. Konflikten i Gaza begrenser imidlertid suksessen til dette vann-diplomatiet, som til syvende og sist avhenger av politiske og militære utviklinger i regionen. Dette melder Atalayar. 

Krigen med Hamas i Gaza har komplisert Israels diplomatiske posisjon, spesielt med hensyn til normaliseringssamtaler med Saudi-Arabia. Som Al Monitor tidligere har rapportert, fortsetter Israel likevel å arbeide for å etablere samarbeidsrelasjoner med nabolandene ved å bruke vannforvaltning som et sentralt element i sin diplomatiske tilnærming.

Midtøsten er en av regionene som er hardest rammet av vannmangel globalt, med ekstreme hetebølger og tørke forverret av klimaendringer. Løsninger for drikkevannsforsyning og avløpsvannsforvaltning er derfor avgjørende. Avsalting, som omdanner sjøvann til drikkevann, er adoptert av flere land, og Israel er i spissen for denne teknologien. Landet får omtrent 85 % av sitt drikkevann fra fem store avsaltingsanlegg.

Israel undertegnet Abraham-avtalene med Bahrain og De forente arabiske emirater i september 2020, de første diplomatiske avtalene mellom en arabisk stat og Israel siden 1994. Disse avtalene, som også ble adoptert av Marokko og Sudan måneder senere, representerte et betydelig gjennombrudd i israelsk diplomati. Avtalene har bare blitt forutgått av Egypt og Jordan da de anerkjente Israel som en suveren stat. Likevel har konsekvensene av Gaza-konflikten komplisert normaliseringsforhandlingene som USA forsøkte å avslutte mellom Israel og Saudi-Arabia.

Israel var i ferd med å ratifisere en trilateral avtale med Jordan og De forente arabiske emirater under FNs klimakonferanse i november 2023. Denne avtalen ville ha tillatt Jordan å eksportere 600 megawatt solenergi til Israel i bytte mot 200 millioner kubikkmeter avsaltingsvann, finansiert av UAE. Krigen i Gaza har imidlertid forsinket denne avtalen.

Les også: Israel varslet USA om angrep timer før hendelsen ble tema på G7

Israels mangel på ferskvannskilder, forverret av et tørt klima og overutnyttelse av naturressurser som Tiberiassjøen, har drevet landet til å ta ledelsen innen avsaltingsteknologier. Israel har ikke bare møtt sine egne vannbehov, men har også tilbudt løsninger til sine naboer. Likevel er bygging av avsaltingsanlegg en kompleks prosess, på grunn av høye driftskostnader og behovet for sofistikert infrastruktur.

Selv om Israel er en leder i denne sektoren, har mange områder med alvorlige vannmangelproblemer valgt å ikke samarbeide med Israel. Land som Irak, Libanon og Syria lider av indre vold og dårlig styring, noe som forhindrer ethvert effektivt vannpartnerskap med Israel. På den annen side har stater med politisk stabilitet og ressurser, som de i Gulfen, foretrukket å følge lokale initiativer heller enn å stole på israelsk teknologi.

I denne konteksten fremstår vann-diplomati som en viktig faktor for å opprettholde eksisterende normaliseringsrammeverk, spesielt i lys av skjøre arabisk-israelske forbindelser som følge av Gaza-krigen. Regionalt samarbeid forventes å gjenopptas når våpenhvilen er nådd, noe som vil tillate Israel å bruke sin vannteknologi til å styrke diplomatiske relasjoner i fremtiden.

På kort sikt er det usannsynlig at ytterligere normaliseringsavtaler mellom Israel og dets naboer oppnås så lenge krigen i Gaza fortsetter. En potensiell konflikt med Hizbollah i Sør-Libanon truer også med å destabilisere regionen, noe som gjør diplomati mellom Israel og arabiske stater enda vanskeligere. Imidlertid er det lite sannsynlig at stater som allerede har normalisert forbindelser med Israel vil bryte disse båndene, gitt de betydelige økonomiske og sikkerhetsmessige fordelene disse relasjonene gir, inkludert vannavtaler.

Land som Jordan og Marokko, som står overfor alvorlige vannkriser, har bekreftet sine bilaterale initiativer med Israel til tross for innenlandske protester mot normalisering. Dette gjenspeiler landenes avhengighet av drikkevannsforsyninger levert av Israel. Selv om Israels avanserte vannteknologi alene ikke vil være tilstrekkelig til å fremme nye normaliseringsavtaler, tilbyr vann-diplomati et stabilitetselement i eksisterende normaliseringsrammeverk, til tross for politiske press.

Hvordan Israel-Hamas-krigen avdekker Vestens tilbakegang

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt