7. februar, 2025

Islamistgruppe marsjerer i Indonesia: Frykt for comeback

Share

Mer enn 17 000 støttespillere for den forbudte islamistgruppen Hizbut Tahrir Indonesia (HTI) deltok i marsjer over hele landet, noe som vekket bekymring blant myndighetene.

Tusenvis av tilhengere av den forbudte islamistgruppen Hizbut Tahrir Indonesia (HTI) marsjerte gjennom gater i 22 provinser i Indonesia den 2. februar. Ifølge myndighetene deltok over 17 000 personer i demonstrasjonene, hvor mange viftet med både HTIs svart-hvite flagg og palestinske flagg, rapporterer The Strait Times. 

Analytikere mener de samtidige marsjene var en styrkedemonstrasjon, og spekulerer i om HTI forsøker et comeback, særlig nå som president Prabowo Subianto, som tidligere har samarbeidet med islamistiske grupper, har kommet til makten.

Myndighetenes passivitet kritiseres

HTI ble oppløst av daværende president Joko Widodo i 2017, etter at gruppen intensiverte sin kampanje for en islamsk stat i Indonesia. Flere eksperter reagerer nå på myndighetenes manglende respons på de nylige demonstrasjonene.

– Det de tidligere HTI-medlemmene gjorde, var en test. Hvis de fikk offentlig støtte, vil de senere komme i enda større antall, sa Dr. A’an Suryana, forsker ved ISEAS – Yusof Ishak Institute, til The Straits Times.

Rida Hesti Ratnasari, seniorforsker ved Indonesias Ulema-råd, og Dr. Muhammad Najih Arromadloni fra Nahdlatul Ulama, uttrykte også bekymring over at myndighetene ikke grep inn. De påpeker at det er straffbart i Indonesia å fremme ideologier som strider mot statens offisielle prinsipper.

Les også: Sultanater: Islams inntog i Sørøst-Asia 🔒

Koblinger til radikal terrorisme

En høytstående sikkerhetstjenestemann uttalte anonymt at myndighetene følger situasjonen tett:

– Samtidige gateprotester i så mange byer er bekymringsfullt. Vi holder øye med dette.

Tjenestemannen påpekte også at flere av de som har blitt pågrepet for terrorrelaterte handlinger i Indonesia, har bakgrunn fra HTI. Blant disse var en bevæpnet kvinne som i 2022 forsøkte å trenge seg inn i presidentpalasset. Hun ble senere dømt til fire års fengsel.

Økende synlighet og nye metoder

HTI er den indonesiske grenen av den globale islamistgruppen Hizbut Tahrir, som er forbudt i flere arabiske og sentralasiatiske land. Organisasjonen ble grunnlagt i 1953 i Jerusalem og har som mål å avskaffe nasjonalstater til fordel for et verdensomspennende islamsk kalifat.

– Tidligere HTI-medlemmer har organisert seg på nytt og når ut til grasrota med bevegelsesnavn på indonesisk i stedet for arabisk. Dette gjør rekrutteringen mer effektiv, sa Rida Hesti Ratnasari.

Den islamistiske ungdomsgruppen Banser, som er tilknyttet Indonesias største islamske organisasjon, Nahdlatul Ulama, reagerte skarpt på marsjene.

– HTI feirer i flere byer, som om de nettopp er sluppet ut av bur, skrev Banser på X den 5. februar. De kritiserte myndighetenes passivitet og erklærte at de selv er klare til å gripe inn dersom myndighetene ikke gjør det.

Behov for strengere tiltak

Radikalisme- og terrorismeforsker Khoirul Anam mener at myndighetene må reagere resolutt for å hindre HTIs innflytelse. Han peker på at gruppen har intensifisert sin aktivitet siden maktskiftet fra Widodo til Prabowo.

– Oppløsningen av HTI ble ikke fulgt opp med streng overvåking av tidligere medlemmer og ledere. Det har gitt dem frihet til å spre ideologien sin videre, sa Anam.

Dr. Najih understreker at HTIs evne til å forbli relevant viser hvor komplisert kampen mot transnasjonale islamistbevegelser er.

– Gruppen appellerer til en pan-islamsk identitet og posisjonerer seg som en motvekt til vestlig imperialisme og korrupte lokale myndigheter. Denne fortellingen finner lett fotfeste blant folk som er desillusjonerte av politisk korrupsjon, økonomisk ulikhet og moralsk forfall, sa han.

Indonesias nye president: Generalen med en mørk fortid og autoritære trekk 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt