2. mai, 2025

Iraks regjering gir militsene en statlig fasade – ikke kontroll

Share

Til tross for press fra USA hevder Iraks regjering at tusenvis av Iran-støttede militsmedlemmer nå er integrert i de offisielle sikkerhetsstyrkene. I virkeligheten er det Irans makt som styrkes, ikke Bagdads.

Etter måneder med press fra USA om å avvæpne Iran-vennlige militsgrupper, melder irakiske medier at rundt 20 000 militssoldater har blitt tatt inn i de statlige sikkerhetsstyrkene, særlig i Folkets mobiliseringsstyrker (PMF). Dette fremstilles som et steg mot å få våpnene under statlig kontroll – men kritikere mener det i praksis betyr at iranske interesser får enda sterkere fotfeste, melder Long War Journal. 

– Hvis PMFs våpen er å regne som statlige, er det bare fordi staten det refereres til er Iran, skriver analysebyrået Institute for the Study of War.

PMF ble etablert i 2014 for å bekjempe IS, og sorterer i dag formelt under statsminister Mohammed Shia al-Sudani. Men mange av militsene som inngår i styrken, som Kataib Hezbollah og Harakat Hezbollah al-Nujaba, styres i realiteten fra Teheran.

– Hvis Irans øverste leder ber oss styrte Iraks regjering, så gjør vi det, skal en militsleder ha uttalt, ifølge Reuters.

Les også: Teheran-basert professor: En krig mellom USA og Iran vil bli global 🔒

Militser gir motstridende signaler

I april sa fire kommandanter fra Iran-tilknyttede militser at de var villige til å legge ned våpnene. Uttalelsene ble raskt avvist av offisielle talspersoner, som hevdet at militsene aldri hadde sagt dette.

Samtidig sa en anonym kilde til Shafaq News at bare et titalls væpnede grupper står utenfor PMF-systemet, men at også disse trolig vil bli integrert i styrker direkte under statsministerens kommando.

– Irak har 34 væpnede grupper, de fleste er allerede i PMF. De resterende vil trolig følge etter, sa kilden.

Formell godkjenning og penger

Irakisk lovgivning beskriver PMF som en statlig institusjon. Statsminister Sudani har selv kalt styrken en «grunnpilar i Iraks forsvar». I januar uttalte utenriksminister Fuad Hussein at regjeringen jobber for å overtale militsene til å legge ned våpnene.

– Militær makt skal utvilsomt ligge hos staten, og våpen skal kun være i statens hender, sa Ammar al-Hakim, en av lederne i det sjiamuslimske koalisjonsnettverket Samordningsrammen.

Likevel vedtok parlamentet i 2025 et budsjett på 3,5 milliarder dollar til PMF – og forsøkte gjennom to lover å gi styrken enda sterkere vern i lovverket. Én ble trukket tilbake, og én ble stanset, men ingen av dem hadde til hensikt å reformere styrken.

Analytikere mener regjeringen forsøker å gi militsene et ferniss av legitimitet – samtidig som de i praksis kan fortsette å utføre angrep i Irans tjeneste, men nå med våpen og penger fra den irakiske staten.

Hizbollahs digitale nederlag i cyberkrigen mot Israel 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt