Regjeringen i Pakistan står overfor en utfordrende balansegang mellom nasjonal sikkerhet og behovene til landets voksende IT-industri.
Pakistans statsminister for IT og telekommunikasjon, Shaza Fatima Khawaja, understreket torsdag at begrensninger på internett i landet er basert på sikkerhetshensyn og ikke et ønske om å hindre tilgang, skriver The Express Tribune.
– Ingen ønsker å stenge internett, forklarte hun og la til at slike beslutninger tas etter nøye vurdering av Innenriksdepartementet.
Uttalelsen kommer etter at Innenriksdepartementet nylig instruerte Pakistan Telecommunication Authority (PTA) om å blokkere uregistrerte virtuelle private nettverk (VPN) for å forhindre misbruk av terrorgrupper.
I et brev fra departementet ble det forklart at VPN-tjenester ble utnyttet av voldelige grupper for sikker kommunikasjon, samt for å få tilgang til ulovlig innhold.
Arbeider for å redusere konsekvensene
Khawaja understreket at departementet samarbeider med IT-bransjen for å minimere konsekvensene av restriksjonene.
– Lov og orden er vår høyeste prioritet, men vi vil gjøre alt vi kan for å sikre at industrien ikke opplever unødvendige forstyrrelser, sa hun.
Les også: Press fra Beijing: Ønsker egen sikkerhet for kinesiske arbeidere i Pakistan
PTA avviste nylig spekulasjoner om at restriksjoner på VPN var årsaken til internettproblemer, og opplyste i stedet at det skyldtes skader på undersjøiske kabler. Dette problemet skal nå være løst, ifølge myndighetene.
Sårbar infrastruktur
Pakistan er i dag avhengig av syv undersjøiske kabler for internettforbindelse, som alle er utsatt for værrelaterte risikoer, opplyste PTA-tjenestemenn.
Pakistan Software Houses Association (P@SHA) har imidlertid uttrykt bekymring og advarer om at restriksjoner på VPN og tregt internett kan få alvorlige konsekvenser for IT- og IKT-sektorene i landet.
Foreningen advarte om at disse endringene truer industriens bærekraft og kan føre til «uopprettelige økonomiske tap» og skade Pakistans omdømme internasjonalt.
Mens Pakistans IT-sektor fortsetter å møte utfordringer, understreker IT-departementet at det vil balansere nasjonale sikkerhetsbehov med støtte til bransjen.