Ni EU-land har signert et åpent brev som oppfordrer til en ny tolkning av Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) for å legge til rette for strengere migrasjonspolitikk.
Brevet er ledet an av Italias statsminister Giorgia Meloni og hennes danske kollega Mette Frederiksen, og har også støtte fra Østerrike, Belgia, Tsjekkia, Estland, Latvia, Litauen og Polen. Det skriver Euronews.
– Det er viktig å vurdere om domstolen i enkelte tilfeller har utvidet konvensjonens virkeområde utover dens opprinnelige intensjon, og dermed forskjøvet balansen mellom interessene som skal beskyttes, skriver statslederne.
Mener domstolen begrenser demokratiene
Lederne mener Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) til tider har tolket konvensjonen på en måte som svekker nasjonenes evne til å ta politiske beslutninger.
– Vi mener at utviklingen i domstolens tolkning i enkelte tilfeller har begrenset vår evne til å fatte politiske beslutninger i våre demokratier, heter det videre i brevet.
Oppropet kommer samtidig som innvandringskritiske partier får økende støtte i flere europeiske land.
Vil kunne utvise kriminelle og stå imot press fra fiendtlige stater
Under en pressekonferanse torsdag med Mette Frederiksen uttalte Giorgia Meloni at brevet skal «starte en politisk debatt om enkelte europeiske konvensjoner og deres evne til å håndtere vår tids store utfordringer – med migrasjon som utgangspunkt».
Les også: Migrantstrømmen i Alpene tiltar i styrke 🔒
Statslederne ber blant annet om mer nasjonal frihet til å utvise utenlandske statsborgere som begår lovbrudd. De ønsker også sterkere virkemidler mot det de kaller «fiendtlige stater» som prøver å bruke europeiske verdier og rettigheter mot medlemslandene ved å «instrumentalisere migranter ved grensene».
En traktat fra etterkrigstiden
Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen ble undertegnet i 1950 av Europarådet og skal sikre grunnleggende rettigheter og friheter i Europa. Alle de 46 medlemslandene i Europarådet, inkludert EUs 27 medlemsland, har sluttet seg til avtalen.
Konvensjonen gir enkeltpersoner mulighet til å klage inn stater for menneskerettsbrudd for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.