Et forslag om endringer i valgloven, som kan endre maktbalansen i indonesisk politikk, har ført til kraftige reaksjoner både på gaten og i sosiale medier.
Torsdag ble vedtaket om endringer i valgloven utsatt på grunn av protester i flere byer, ifølge representanten Habiburokhman. Han fortalte journalister utenfor parlamentet at utsettelsen skyldtes manglende oppmøte blant representantene, skriver The Jakarta Post.
De planlagte endringene i valgloven, som ville omgjort en avgjørelse fra grunnlovsdomstolen tidligere i uken, har skapt stor misnøye. Endringene ville hindret en kritiker av regjeringen i å stille som kandidat til guvernør i Jakarta, samtidig som de ville åpne for at president Joko Jokowi Widodos yngste sønn kunne stille til valg i Java i november.
Demonstrasjoner har brutt ut flere steder, blant annet i Jakarta og byer på Java. Over 1000 personer samlet seg utenfor parlamentet, og noen holdt bannere der de anklaget Jokowi for å ødelegge demokratiet.
Mange frykter at konflikten mellom parlamentet og rettsvesenet nå er på vei mot en grunnlovskrise. Valganalytiker Titi Anggraini mener situasjonen grenser til «konstitusjonell ulydighet».
Jokowi har på sin side tonet ned situasjonen, og sa onsdag at både rettsavgjørelsen og de politiske diskusjonene er en del av vanlige «checks and balances». Samtidig har landets innenriksminister uttalt at lovendringene skal gi juridisk sikkerhet.
Les også: Indonesia: Et land verdt å holde øye med
Protestene på gaten følges av en bølge av kritikk på nettet, der blå plakater med teksten «Nødvarsel» over Indonesias nasjonale ørn har spredt seg raskt i sosiale medier. Denne uroen har også påvirket markedet; valutaen rupiah og hovedindeksen på Jakarta-børsen falt kraftig torsdag.
Den pågående maktkampen har ført til økt kritikk mot Jokowi, som i økende grad anklages for å konsolidere makten og bygge sitt eget politiske dynasti. Grunnlovsdomstolen har uttalt at deres avgjørelse er endelig og bindende, og rettsvitner Bivitri Susanti advarte mot at den lovgivende forsamlingen ikke har myndighet til å omgjøre rettens kjennelse.
Med valget av Prabowo Subianto som ny president i februar, og Jokowis eldste sønn som kommende visepresident, står Indonesias demokrati nå ved et avgjørende veiskille.