17. november, 2024

Indonesia: Studenter tar til gatene – nekter for CIA-støtte

Share

Påstandene om CIA-støtte blir avvist av indonesiske aktivister, som står fast på at protestene mot valglovene er deres egen kamp.

Indonesiske studenter og aktivister har avvist påstander om at nylige protester mot endringer i valgloven ble støttet av CIA eller andre utenlandske aktører. Observatører advarer om at slike beskyldninger kan brukes av landets politiske eliter for å kvele fremtidige protester, skriver South China Morning Post.

Den 22. august samlet titusenvis av mennesker seg i gatene for å vise sin misnøye med et parlamentarisk forslag som ville undergrave flere avgjørelser fra landets grunnlovsdomstol. Selv etter at lovgiverne trakk tilbake det kontroversielle forslaget, fortsatte demonstrasjonene i byer som Semarang og Makassar tidligere denne uken.

Til tross for disse hendelsene, har det oppstått spekulasjoner om hvem som står bak protestene. Politiske ledere i Jakarta har oppfordret til nasjonal enhet, men har også antydet at utenlandske provokatører kan være involvert. Prabowo Subianto, som snart blir Indonesias president, uttalte i en tale at utenlandske krefter bidro til den politiske konflikten i 1998. Selv om han ikke knyttet de nylige protestene direkte til noen spesifikke land, har han tidligere uttrykt bekymring for utenlandsk innblanding.

Les også: Indonesia: Advarer mot demokratisk tilbakegang

På sosiale medier har enkelte påstander om utenlandsk innflytelse møtt kritikk. Mange indonesere finner påstandene nedlatende og mener at folket selv er i stand til å gjenkjenne urettferdighet i politikken og handle deretter. Titi Anggraini, en talskvinne for rettferdige valg, avviste påstandene og understreket at indonesere ikke lar seg styre av utenlandske interesser, spesielt ikke i saker som berører rettsstaten og grunnloven.

Jacqui Baker, en ekspert på indonesisk politikk, advarer om at frykten for utenlandsk innblanding, selv om den er forståelig, kan brukes til å beskytte politiske eliter fra berettiget kritikk. Dette kan være en strategi for å diskreditere protestene og samtidig skjerme de politiske lederne fra folkets vrede.

Studentledere, som Verrel Uziel ved Universitetet i Indonesia, har avvist beskyldningene om utenlandsk støtte som grunnløse. Han påpeker at protestene oppstod som en reaksjon på en parlamentarisk diskusjon om endringer i valgloven, og at studentorganisasjonen mobiliserte raskt og effektivt uten ekstern støtte.

Indonesiske byer i opprør: Politisk krise på vei?

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt