Statsminister Narendra Modi varsler at India ikke lenger vil la landets elver krysse grensene. Uttalelsen kommer kort tid etter at vannavtalen med Pakistan ble opphevet.
India vil ikke lenger la sitt vann renne over landegrensene, kunngjorde statsminister Narendra Modi i en tale 6. mai. Det melder BBC. Beskjeden innebærer et dramatisk politisk veivalg med potensielt store konsekvenser for hele Sør-Asia, skriver bne IntelliNews.
– Nå skal Indias vann tjene Indias interesser. Det skal bevares for Indias beste og brukes til Indias utvikling, sa Modi i sin tale.
Han nevnte ikke Pakistan direkte, men tidspunktet for uttalelsen gjør koblingen tydelig: Uttalelsen kommer bare to uker etter at India ensidig trakk seg fra den historiske vannavtalen med Pakistan, kjent som Indus-avtalen.
Vann som våpen
Indus-avtalen, som ble forhandlet frem med Verdensbanken som megler i 1960, har regulert fordelingen av seks store elver mellom India og Pakistan. India fikk kontroll over de østlige elvene, mens Pakistan fikk rett til de vestlige.
Les også: India sanksjonerer Indus-elven – rammer Pakistan hardt
Selv etter to kriger og en rekke grensekonflikter har avtalen vært sett på som et sjeldent tegn på stabilt samarbeid mellom de to atommaktene.
Men nå har vann blitt et pressmiddel.
– Om India stenger tilførselen, kan det sees som en krigserklæring, har pakistanske myndigheter tidligere uttalt.
Om lag 80 prosent av pakistansk jordbruk er avhengig av vann fra elver som renner ut fra indisk territorium, og mange millioner bønder er direkte avhengige av denne tilførselen.
Knyttet til Kashmir-angrep
Bakgrunnen for Indias mer aggressive linje er blant annet et blodig terrorangrep i Kashmir i april, der 26 turister ble drept. Indiske myndigheter beskylder grupper med base i Pakistan for angrepet, en påstand Islamabad avviser.
Som en del av et bredere oppgjør med det New Delhi kaller «grenseoverskridende terrorisme», har India trukket seg fra flere bilaterale avtaler – inkludert vannavtalen.
Lang vei fra ord til handling
Statsminister Modi har ikke konkretisert hvordan India vil bruke vannet som holdes tilbake.
Eksperter advarer om at det vil kreve massiv utbygging av dammer og vannreservoarer å faktisk lagre og styre vannet på egen hånd – noe som kan ta mange år å gjennomføre.
Uansett er signalet klart: Vann, verdens viktigste ressurs, er nå blitt en del av en stadig mer alvorlig geopolitisk konflikt i en av verdens mest ustabile regioner.