Det er for tidlig å si hvem som vil vinne, men tegnene er urovekkende for USA og India.
Sheikh Hasina, tidligere en yndling av vestlig demokrati og lenge herskeren i Bangladesh, har flyktet fra landet. Ifølge noen indiske nyhetsrapporter, “ble hun mottatt av Indias nasjonale sikkerhetsrådgiver Ajit Doval” på en indisk militærbase etter uker med opptøyer og vold som førte til at over tre hundre mennesker døde. “Hun ankom i et militærtransportfly fra Bangladesh Air Force C-130, som har vært parkert i nærheten av det indiske luftforsvarets C-17 og C-130J fly, og kan komme til å fly til London for å søke politisk asyl.” En interessant anekdote, det der.
Det er vanskelig å bedømme hvem som er den geopolitiske vinneren i denne konflikten. Bangladesh har historisk sett vært volatilt, og Hasina har tilbudt en form for orden som man kunne forvente fra Midtøstens autokrater. Korrupt, for å holde alle fraksjoner noenlunde tilfredsstilte, men stabilt nok.
Les også: Nytt kapittel for Bangladesh: Statskupp markerer usikker fremtid 🔒
Likevel har det liberale amerikanske kommentariatet, på samme måte som President Barack Obama under den arabiske våren, uttrykt motstand mot Hasinas stadig mer autoritære styre. Så mye at det i visse nettbaserte kretser blir spekulert i om USA hadde en hånd med i styrtingen av regimet.
Viktigst, Hasina var instrumental i å undertegne avtaler med India som nominelt sett handler om handel, men ved nærmere ettersyn er militære i sin natur. Jernbaneforbindelsen mellom Nordøst-India og Bangladesh ville ha vært militært fordelaktig for India. Eiendommer og havner som tidligere var ettertraktet av Kina, ble tilbudt India for å forvalte og gjenoppbygge.
Alle disse avtalene er nå sovende, for å bruke en mild betegnelse. Uansett hvem som vinner denne geopolitiske kampen, ser det ut til at India er den største taperen.
Dette innlegget ble først publisert i The American Conservative. Det har blitt oversatt fra engelsk.
Indias nye havneavtale: Et slag mot Kinas innflytelse i regionen