14. november, 2024

I skyggen av Kina: US Navy vil bruke verft i Japan, India og Korea

Share

USA øker sin strategiske tilstedeværelse i Asia gjennom å tilrettelegge for vedlikehold av marinefartøy i allierte nasjoners verft i en tid hvor spenningene med Kina eskalerer.

USA planlegger å vedlikeholde opptil seks av sine marinefartøy ved internasjonale skipsverft i Japan, Sør-Korea og India i det neste finansåret. Dette forslaget, som må godkjennes av Kongressen, signaliserer en betydelig innsats for å identifisere utenlandske verft for vedlikehold av amerikanske marinefartøy, og understreker fokuset på å motvirke styrken til Kinas voksende marine, skriver EurasianTimes.

USAs marineminister Carlos Del Toro avslørte planene under en høring i House Armed Services Committee om budsjettet for 2025, og understreket nødvendigheten av å diversifisere reparasjonslokasjonene for å sikre operativ smidighet.

– Hvis vi skulle måtte gå til krig, vil vi da ha full kunnskap om hvilke verft og hvilke land vi faktisk kan sende disse skipene til for å gjøre nødvendige reparasjoner, sa Del Toro.

Ved å utnytte utenlandske verft nærmere potensielle konfliktsoner, sikter USA mot å fremskynde reparasjoner og raskt sende fartøyene tilbake til kampområdene. Del Toro nevnte at vedlikeholdsaktiviteter ved internasjonale verft typisk ville bli fullført på under 90 dager, noe som gir en rask omstillingstid for kritiske reparasjoner.

Les også: En hangarskipallianse mellom Russland og Kina?

I løpet av et besøk til Sør-Korea i mars, besøkte Del Toro verft drevet av HD Hyundai Heavy Industries og Hanwha Ocean. Han roste deretter sørkoreansk skipsbygging som en avgjørende brikke for å motvirke Kinas aggressive søken etter militærmaritim dominans.

Videre besøkte Del Toro Japan, der samtaler med skipsbyggingsledere ved Mitsubishis verft i Yokohama ytterligere utforsket muligheter for å revitalisere den amerikanske maritime industrien. India fremstår også som en nøkkelaktør i strategien til USAs marine, med pågående initiativer for å etablere landet som et større knutepunkt for vedlikehold og reparasjoner i Indo-Stillehavsregionen.

– I møte med Kinas fremvekst som en ny maritim stormakt, utforsker USA aktivt strategiske ordninger med allierte nasjoner på grunn av tre hovedhensyn – skape konkurransefordeler til sjøs, redusere nedetiden for skipene til den amerikanske marinen og etablere avanserte dokker utenfor Kinas slagrekkevidde, fortalte den indiske geopolitiske og forsvarsanalytikeren Shashank S. Patel til EurasianTimes.

Denne strategien er avgjørende for å avskrekke Kina og sikre rask mobilisering i tilfelle konflikt.

«Gitt de globale kravene til USAs flåte og det faktum at enhver kamp i Sør-Kinahavet vil finne sted i skyggen av det kinesiske fastlandet — i prinsippet et massivt og usenkbart hangarskip — må USA forfølge en koalisjonsstrategi for å balansere tallene,» skrev pensjonert admiral James Stavridis i en Bloomberg-artikkel.

Hangarskipet George Washington setter seil for Sør-Amerika, før det stasjoneres i Japan

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt