Tusenvis av hvite sørafrikanere håper nå å få asyl i USA, etter at Donald Trump tilbød flyktningstatus til «etniske afrikandere». Flere peker på frykt for kriminalitet og det de mener er diskriminering av hvite som årsak til at de vil forlate landet.
Kyle, en 43 år gammel far til tre, overlevde et brutalt ran på gården sin for åtte år siden. Nå håper han å starte et nytt liv i USA.
– Jeg har hvite barn, og de er nederst på ansettelseslistene her. Det finnes ingen fremtid for dem. Tilbudet fra Trump var som sendt fra himmelen, sa Kyle til The Guardian.
Han er blant over 8 200 personer som ifølge New York Times har registrert interesse for å få flyktningstatus i USA. Amerikanske myndigheter har ikke kommentert saken.
Kriminalitet og frykt
Sør-Afrika har et høyt voldsnivå, med nær 7 000 drap i løpet av siste kvartal i 2024. Dette preger mange hvite sørafrikanere, som føler seg utrygge.
– Når du går ut av Orania, er du fortsatt i Sør-Afrika. Du er ikke trygg, og du kan ikke bli værende her 24 timer i døgnet, sa Chilly Chomse, en snekker og far til fire.
Han flyttet til den afrikander-dominerte byen Orania under pandemien, men ønsker nå å søke asyl for familiens sikkerhet.
Les også: USA utviser Sør-Afrikas ambassadør etter påstander om rasisme
Følelse av diskriminering
Esté Richter, også bosatt i Orania, forteller at svigerfaren hennes ble drept på sin gård i 2022. Svigermoren ble brent med et strykejern og forlatt i skogen, men overlevde.
– Da vi hørte om Trumps tilbud, føltes det som om noen endelig hadde hørt ropene våre, sa Richter.
Flere av søkerne peker på positiv diskriminering som har skapt en ny svart elite, mens noen hvite føler seg forbigått.
Delte syn på motivene bak volden
AfriForum, en organisasjon med 300 000 medlemmer, mener hvite bønder er målskiver og har tidligere møtt Trumps støttespillere i USA.
Men forsker Rudolph Zinn fra Universitetet i Limpopo mener angrepene ikke har rasistisk motivasjon.
– Det handler om penger. Gjerningspersonene bruker ord som skaper frykt, uansett hvem ofrene er.
Frykt for folkemord
Noen søkere viser til sangen «Kill the Boer», sunget av partiet Economic Freedom Fighters, som en grunn til frykten. En sørafrikansk domstol slo i 2022 fast at sangen ikke skal tolkes bokstavelig.
Sam Busa, en 60 år gammel britiskættet forretningskvinne, har samlet 30 000 underskrifter for å takke Trump.
– Etter min mening befinner vi oss i en avansert fase av et mulig folkemord, sa hun og avsluttet:
– Da handler det ikke lenger om økonomisk status, men om overlevelse.