21. februar, 2025

Høye priser svekker industrien – EU ønsker å kutte energikostnader og forenkle støtte

Share

EU-kommisjonen legger frem ny plan for å styrke konkurransekraften til europeisk industri, viser lekket dokument.

EU-kommisjonen vil gjøre det enklere å søke om statsstøtte, redusere energikostnader og lempe på kravene til gasslagring om vinteren. Målet er å hjelpe energiintensiv industri, ifølge et lekket dokument som Reuters har fått innsyn i.

Kommisjonspresident Ursula von der Leyen har gjort det til en hovedsak i sin andre periode å stanse Europas industrielle tilbakegang. Et av de viktigste tiltakene i planen for de neste to årene ifølge henne er “Clean Industrial Deal”, der EU lover å støtte industrier som sliter med høye energipriser, sterk konkurranse fra utlandet og kompliserte regler.

Pilotprogram for strømavtaler

For å redusere de høye strømkostnadene planlegger kommisjonen et pilotprogram i samarbeid med Den europeiske investeringsbanken (EIB). Programmet skal gjøre det mindre risikabelt for små og mellomstore bedrifter å inngå langsiktige strømkjøpsavtaler.

EIB vil også stille garantier for produsenter av utstyr til strømnett, slik at EU-land kan modernisere og utvide sine kraftnett. Dette er en nødvendig forutsetning for å nå EUs klimamål, som krever en stadig mer elektrifisert energiforsyning.

Lavere skatter og raskere tiltak mot dumping

I tillegg til energitiltakene vil EU-kommisjonen gjøre det lettere å gi statsstøtte innen juli i år. Den vil også justere karbonavgifter, innføre mer fleksible krav til gasslagring og be medlemslandene redusere elavgifter til de laveste tillatte satsene.

Les også: Alarmen om EUs sviktende konkurranseevne ringer omsider i Brüssel

Strømleverandører i Europa har advart om at høye skatter hemmer investeringer i energisektoren. Kommisjonen vil bruke midler fra EUs eksisterende budsjett til å gi “kortvarig lettelse” til ren produksjon i EU, mens et eget “Konkurransefond” planlegges i neste budsjettperiode.

Som en del av denne pakken vil EU også styrke bruken av tiltak mot urettferdig handel, som antidumping- og antisubsidieavgifter. Behandlingstiden for slike saker skal kortes ned.

Tettere samarbeid med G7

EU vil også styrke samarbeidet med G7-landene for å motvirke proteksjonistiske tiltak. Dette tolkes som en henvisning til tidligere tolltrusler fra USAs tidligere president Donald Trump og Kinas statsstøttede industrisubsidier.

Paul Voss, leder av bransjeorganisasjonen Europe Aluminium, mener initiativet er et skritt i riktig retning:

– Det er oppmuntrende signaler om energikostnader, sirkulær økonomi, handelsvern og beskyttelse mot karbonlekkasje.

– Men det vil bare ha betydning dersom disse tiltakene raskt blir til konkret politikk, avslutter han.

Veksten i Øst-Europa vil ta seg opp i 2025, til tross for Trump

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt