11. februar, 2025

Gulletterspørselen nådde ny rekord i 2024: Amerikanere hamstrer gull fra London

Share

Sentralbanker og investorer fortsetter å drive gullmarkedet oppover, mens frykt for økte tollsatser forsterker trenden.

Den globale etterspørselen etter gull økte med 1 prosent i fjerde kvartal av 2024, og bidro til et nytt årsrekordnivå på 4 974 tonn. Sentralbankene fortsatte sine store oppkjøp, med over 1 000 tonn for tredje året på rad, hvorav 333 tonn ble kjøpt i fjerde kvartal alene. Dette melder World Gold Council.

Investeringer og markedstrender

Gullinvesteringer nådde sitt høyeste nivå på fire år med totalt 1 180 tonn, en økning på 25 prosent. Særlig gull-ETF-er (som er børsnoterte gullfond, journ.anm.) hadde en merkbar innvirkning, ettersom beholdningene i 2024 forble stabile etter flere år med store uttak. Samtidig forble etterspørselen etter gullbarrer og mynter på samme nivå som i 2023, med 1 186 tonn, men med en forskyvning mot økt kjøp av barrer og redusert myntkjøp.

Den teknologiske etterspørselen etter gull økte også, med 21 tonn (+7 %) i 2024, drevet av fortsatt vekst i KI-sektoren. Til sammenligning falt etterspørselen etter gullsmykker med 11 prosent til 1 877 tonn, da mange forbrukere hadde mindre råd til å kjøpe. Likevel steg den totale summen brukt på gullsmykker med 9 prosent til 144 milliarder dollar.

Kinas sentralbank fortsetter oppkjøpene

Kinas sentralbank økte sine gullreserver i januar for tredje måned på rad, ifølge tall fra Folkets Bank of China (PBOC) publisert 7. februar.

Ved utgangen av januar hadde Kina 73,45 millioner fine troy unser med gull, opp fra 73,29 millioner troy unser i desember. Verdien av Kinas gullreserver steg fra 191,34 milliarder dollar i desember til 206,53 milliarder dollar i slutten av januar.

Mongolia øker gullkjøpet

Mongolias sentralbank kjøpte 1,2 tonn med edle metaller i januar 2025, en økning på 21,9 prosent sammenlignet med samme periode året før ifølge Montsame.

Les også: Polen overgår Storbritannias gullreserver: Nest største gullhamstrer i verden

Siden årsskiftet har bankens avdeling i Darkhan-Uul kjøpt 26,3 kilo edle metaller, mens Bayankhongor-avdelingen har kjøpt 175,8 kilo. Den gjennomsnittlige prisen per gram gull lå på 297 634,43 mongolske tögrög i januar, ifølge Bank of Mongolia.

Uvanlige rabatter i Bank of England

Gull lagret i Bank of England (Storbritannias sentralbank) blir solgt til en lavere pris enn resten av markedet, ettersom frykt for potensielle tollsatser fra Donald Trump har ført til en kraftig økning i etterspørselen. Dette har resultert i lange ventetider for å trekke ut det edle metallet fra bankens hvelv.

Forhandlere oppgir at gull i Bank of England nå selges med en rabatt på over 5 dollar per unse i forhold til spotprisene i London. Så store prisavvik er sjeldne, ettersom gull i BOE vanligvis handles til omtrent samme pris som i de andre store hvelvene i London, drevet av banker som JPMorgan Chase og HSBC.

Situasjonen skyldes at tradere prøver å få gull til USA i forkant av mulige tollsatser. Selv om Trump ikke spesifikt har nevnt edle metaller i sine uttalelser om handelskrigen, frykter forhandlere at gull kan bli rammet av generelle tolltiltak.

Stramme markeder og høye renter

Den stramme tilgangen på gull har ført til at en-månedsrenter for gull har steget til rundt 4,7 prosent, langt over det normale nær null. Dette er renten som betales for å låne gull over en periode på én måned. Dette skjer ofte i det profesjonelle markedet hvor banker, sentralbanker og investorer låner ut fysisk gull i bytte mot kontanter eller andre sikkerheter.

Denne renten reflekterer avkastningen gullinnehavere i London kan få ved å låne ut sitt metall på kort sikt.

Terminpriser på gull for en måned ligger nå under spotprisene, en situasjon kjent som backwardation, som er uvanlig i gullmarkedet. Noen sentralbanker utnytter høye renter ved å låne ut sitt gull, og siden mye av dette holdes i BOE, spiller banken en nøkkelrolle i markedets likviditet når tilgangen strammer seg til.

Norge er god på å vinne gull i sport, men har ingen gullreserver

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt