21. november, 2024

Grønland ønsker en lederrolle i Arktisk råd: «Et naturlig valg»

Share

Når Danmark overtar formannskapet i Arktisk råd neste år, ønsker Grønland å ta en mer sentral plass i rådets ledelse. Den lille øynasjonen ser muligheten til å løfte sin egen posisjon i en tid med økende internasjonal interesse for Arktis.

Arktis har blitt stadig viktigere på den geopolitiske arenaen de siste årene, med stormakter som presser på for å få tilgang til ressursene i regionen. Den militære aktiviteten i nord har også økt markant, noe som har skapt uro blant de arktiske statene, melder Forskning.no

Etter Russlands invasjon av Ukraina ble Arktisk råds arbeid midlertidig satt på vent, og framtiden til samarbeidet er fortsatt usikker. Seniorforsker Svein Vigeland Rottem ved Fridtjof Nansens Institutt (FNI) påpeker at rådets overlevelse er tett knyttet til Russlands deltakelse.

– De geopolitiske spenningene i Arktis har aldri vært større. Arktisk råd står overfor en usikker fremtid, sier Christian Prip, seniorforsker ved FNI og forfatter av en fersk rapport om Grønlands rolle i Arktis.

Grønlands voksende selvstyre

Grønland, med sine 56.000 innbyggere, har lenge hatt en drøm om større selvstendighet. Gjennom selvstyreloven av 2009 fikk øya betydelig autonomi, men Danmark har fortsatt ansvaret for utenriks- og forsvarspolitikken. Med det kommende formannskapet i Arktisk råd ser Grønland en sjanse til å øke sin innflytelse.

– Grønland har en unik mulighet nå. Ikke bare til å kreve mer innflytelse, men til faktisk å ta ledelsen i Arktis. Dette kan markere en avgjørende vending i kongerikets arktiske strategi, sier Prip.

Les også: Kina og Russland samarbeider som kystvakt for Arktis – nye sjøfartsruter i sikte

Svein Vigeland Rottem understreker at Grønlands ambisjoner kan utfordre den tradisjonelle maktbalansen i kongeriket Danmark.

– Dette handler ikke bare om hvem som skal lede, men også om hvordan Grønland kan håndtere de diplomatiske utfordringene som følger med rollen. Norges formannskap i 2023 krevde omfattende diplomatisk innsats, og det samme vil kreves av Grønland, sier Rottem.

En naturlig representant for Arktis

Forskerne bak rapporten peker på at Grønland ser seg selv som en naturlig representant for Arktis. Med tette bånd til inuitt-befolkningen og daglige erfaringer med klimaendringer mener Grønland at deres perspektiv er viktig i globale klimadebatter.

– Grønland er den stemmen Arktis trenger i klimadebattene. Deres erfaringer fra et klima i dramatisk endring gir dem en unik rolle, sier Prip.

Utfordringer og behov for støtte

Til tross for ambisjonene vil ikke Grønland kunne lede Arktisk råd alene. Ifølge rapporten har Grønlands utenriksdepartement begrensede ressurser sammenlignet med Danmarks velutviklede diplomati.

– Grønland vil trenge Danmarks støtte for å navigere i dette komplekse landskapet, sier Prip og peker på utfordringene som følger med et lite diplomati.

Svalbard og geopolitikk: Myter og misforståelser florerer

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.

Les mer

Siste nytt