17. mai, 2025

Grønland: Folket, et avgjørende spørsmål

Share

Siden han kom tilbake til Det hvite hus, har Donald Trump gjort det danske selvstyreområdet til en hovedsak og fortsetter å komme med både hensiktserklæringer og trusler om anneksjon. Den amerikanske presidenten vil dermed stanse russisk og kinesisk innflytelse i et arktisk område han mener er avgjørende for både nasjonal og global sikkerhet.

«Vi skal få Grønland. Ja, hundre prosent!» [1]. Helt siden han flyttet tilbake til Det hvite hus har Donald Trump latt Grønland stå øverst på dagsordenen og gjentatt både løfter og trusler om å innlemme øya i USA. Presidenten ser kontroll over de arktiske sjørutene og de store, uutnyttede forekomstene av sjeldne jordarter på Grønland som nøkkelen til amerikansk og internasjonal sikkerhet, og det skjerper interessen til mannen i Det ovale kontor.

Planen til Donald Trump vekker naturlig nok harme i Danmark. Statsminister Mette Frederiksen har fastslått at «Grønland ikke er til salgs» og at bare grønlenderne selv kan «avgjøre sin uavhengighet». Grønlands nye statsminister, Jens-Frederik Nielsen, som leder en koalisjonsregjering etter Demokraatits valgseier i mars, svarer på sin side: «USA får ikke Grønland», og legger til: «Vi bestemmer vår egen framtid».

Når politikere viser til det grønlandske folkets vilje, er det ikke bare tomme ord. Bare 6 % av grønlenderne ser positivt på tanken om å bli amerikanske borgere [2], men valget har vist at økonomiske og sosiale spørsmål veier langt tyngre for dem enn geopolitiske vurderinger. Både Washington og København har innsett dette og har innledet en stillferdig kamp om å påvirke dette uventede, men kraftige virkemidlet: folkemeningen på Grønland.

Den sosioøkonomiske situasjonen – grønlendernes fremste bekymring

Den internasjonale pressen fulgte stortingsvalget 11. mars 2025 nøye på grunn av spenningen mellom Kongeriket Danmark og USA. Mange ventet at resultatet skulle vise klar motstand mot Trump-administrasjonens planer, men stemmene ble styrt mer av sosioøkonomiske hensyn enn av utenrikspolitikk. Sentrum-høyre-partiet Demokraatit vant med 29,9 % av stemmene [3], blant annet fordi det nesten alene snakket om sosiale forhold i valgkampen. Partiet vil føre en balansert linje overfor Washington og gjør ikke uavhengighet til hovedsak: «Det viktigste er å sikre en bærekraftig økonomi før vi snakker om uavhengighet» [4].

Les også: Tidligere Trump-rådgiver og arktisk kommissær: – Grønlands fremtid ligger hos USA 🔒

Grønlands 57 000 innbyggere er først og fremst opptatt av en treg økonomi og mange sosiale problemer. En reportasje i Le Monde viser at landet fortsatt sliter med boligmangel og har mer enn én prosent hjemløse [5]. Arbeidsledigheten, selv om den har falt litt, ligger fortsatt rundt 8,74 % [6]. Dårligere levekår bidrar til at Grønland har en av verdens høyeste selvmordsrater: 80 per 100 000 innbyggere, mot et verdenssnitt på 9 [7]. Selv om dansk økonomisk støtte dekker halvparten av øyas årlige budsjett, får København kritikk for å gjøre for lite.

De økonomiske problemene forsterkes av et identitetsmessig ubehag som peker direkte på Danmarks «siviliseringspolitikk» siden 1721. Den innebar tvangsomvendelse til kristendommen og undertrykkelse av tradisjonelle språk og skikker. Etter at Grønland ble innlemmet i Danmark i 1953, ble «sivilisering» erstattet av fordansking, noe som førte til tvangsflytting av befolkning, steriliseringsprogrammer for kvinner [8] og tvangsadopsjoner.

USA kjenner godt til Danmarks koloniale fortid, dagens utfordringer og den misnøyen dette skaper mot København. At det nasjonalistiske partiet Naleraq økte oppslutningen til 24,5 % [9] oppmuntrer Washington. Tallene er som forventet, siden partiet vil starte uavhengighetsprosessen etter loven fra 2009. Samtidig ønsker partiet, når uavhengigheten er på plass, både en forsvarsavtale med USA og å vurdere en fri assosiasjon med Washington [9]. Alt dette åpner dører som USA gjerne vil bruke for å vinne grønlendernes støtte.

USA og Danmark søker lokal tilslutning

Øyas økonomi, Danmarks kolonihistorie og Naleraqs ønske om samarbeid med USA preger både Donald Trumps og den danske regjeringens medieutspill om Grønland.

På grunn av misnøyen med Danmarks politikk har København liten handlingsfrihet til å vinne lokal støtte. Derfor understreker statsminister Mette Frederiksen ganske enkelt at grønlenderne selv skal avgjøre framtiden sin. Samtidig vet Danmark at deler av befolkningen ønsker en forsvarspakt med USA, og nylig annonserte regjeringen nye militærinvesteringer på totalt 1,5 milliarder dollar. Pengene skal gå til to nye inspeksjonsskip, to droner og drift av to hundesledelag [10].

Les også: Trumps arktiske spill: Island kjenner trykket fra Grønland 🔒

Donald Trump spiller også på sikkerhetskortet og lover stadig å beskytte det grønlandske folket, men han glemmer ikke økonomien. Til øyas befolkning sier han: «Vi vil gjøre dere rike». Den 47. amerikanske presidenten, som kjenner til den lokale skepsisen mot København, understreker at landet hans «støtter deres fulle rett til å bestemme egen framtid. Hvis dere bestemmer dere, er dere velkommen til Amerikas forente stater» [11]. Trump har også lansert ideen om å betale hver grønlender 10 000 dollar i året [12].

Trumps budskap har gitt ham lokale støttespillere, blant dem mureren Jorgen Boassen, som ble en nett-kjendis fordi han støtter Trump og ønsker tettere forsvarssamarbeid med USA. Presidentens stab har lagt merke til ham, og han regnes nå som en kommende politisk aktør [13].

The Wall Street Journal skrev nylig at Washington vil bruke sine etterretningsorganisasjoner, ledet av Tulsi Gabbard, USAs etterretningsdirektør, til å finne mulige støttespillere både blantgrønlendere og i Danmark [14]. Mette Frederiksen svarte at man « ikke kan spionere på en alliert», mens utenriksminister Lars Løkke Rasmussen angivelig vil innkalle USAs ambassadør i København [15].

Sluttnoter

[1] https://www.france24.com/fr/europe/20250330-les-états-unis-n-obtiendront-pas-le-groenland-prévient-le-nouveau-premier-ministre-groenlandais
[2] https://www.bbc.com/news/articles/c4gpgqqzqymo
[3] https://www.lesechos.fr/monde/europe/groenland-lopposition-favorable-a-une-transition-lente-vers-lindependance-remporte-les-legislatives-2153417
[4] https://www.lepoint.fr/monde/l-opposition-remporte-les-legislatives-au-groenland-sur-fond-d-independance-et-de-conflit-contre-trump-12-03-2025-2584570_24.php
[5] https://www.lemonde.fr/international/article/2025/03/06/le-groenland-loin-des-convoitises-de-donald-trump-un-territoire-mine-par-les-difficultes-sociales_6576721_3210.html
[6] https://www.globaldata.com/data-insights/macroeconomic/the-unemployment-rate-of-greenland-220096/
[7] https://english.elpais.com/international/2025-01-25/greenland-the-land-of-suicides.html
[8] https://www.liberation.fr/international/sterilisation-forcee-au-groenland-le-docteur-ma-dit-tu-as-13-ans-il-faut-que-tu-viennes-avec-moi-20250422_E5MIBDJ4XRDH5ADV5Y7H6CETC4/?redirected=1
[9] https://www.reuters.com/world/us-interest-boosts-greenlands-independence-bid-talks-with-denmark-party-says-2025-02-07/
[10] https://www.bbc.com/news/articles/ckgzl19n9eko
[11] https://www.reuters.com/world/trump-people-greenland-we-will-make-you-rich-2025-03-05/
[12] https://www.leparisien.fr/international/etats-unis/pour-semparer-du-groenland-ladministration-trump-envisage-de-verser-10-000-dollars-par-an-a-chaque-habitant-13-04-2025-G6EE7M7YWNGLHKONFO7QRI5JLA.php
[13] https://www.nytimes.com/2025/05/11/world/europe/greenland-trump-biggest-fan.html?searchResultPosition=13
[14] https://www.wsj.com/world/greenland-spying-us-intelligence-809c4ef2?mod=Searchresults_pos3&page=1
[15] https://fr.euronews.com/my-europe/2025/05/09/le-danemark-convoque-un-diplomate-americain-a-la-suite-dinformations-faisant-etat-dune-int

Lederen for Institut for Strategi og Krigsstudier: – Danmark står i en surrealistisk situasjon 🔒

Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt