2. januar, 2025

Greenpeace truer gassprosjekt i Svartehavet: Minefare

Share

Greenpeace advarer mot alvorlige farer knyttet til sjøminer i et nytt gassprosjekt i Svartehavet, og truer med søksmål dersom utredningen godkjennes.

Greenpeace har beskyldt operatører for å overse risikoen fra sjøminer i et gassprosjekt i Svartehavet. En utredning, utarbeidet av OMV Petrom og Romgaz, tar ikke tilstrekkelig hensyn til faren fra sjøminer, ifølge en rapport fra Greenpeace, skriver IntelliNews.

Dagen før hadde det regionale kontoret til Romanias miljømyndighet APM godkjent utredningen for Neptun Deep-prosjektet, som er det største gassprosjektet i det rumenske Svartehavet og landets første dypvannsinstallasjon. OMV Petrom anslår at utviklingsfasen av prosjektet vil kreve investeringer på opptil 4 milliarder euro.

Etter godkjenningen av utredningen gjenstår det fortsatt å få byggetillatelse og godkjenning fra den ansvarlige offshore tilsynsmyndigheten, ACROPO, ifølge Offshore Energy.

Greenpeace har varslet at de vil gå til søksmål dersom miljøkonsekvensutredningen endelig blir godkjent. Marc Dengler, klima- og energiekspert i Greenpeace Østerrike, uttalte til Offshore Energy at det å utvikle feltet er «ren uansvarlighet»:

– OMV planlegger EUs største gassutvinningsprosjekt i Svartehavet, nær områder hvor kampene fortsatt raser. Svartehavet er både en arena for Putins krig mot Ukraina og et nøkkelområde for russiske interesser. Forstyrrelser og ulykker kan oppstå hvis Neptun Deep-feltet utvikles i nærheten av aktive krigshandlinger, heter det i rapporten fra Greenpeace.

Les også: Sikring av Svartehavet: En allianse mot russisk overmakt

Miljøorganisasjonen argumenterte med at miner utgjør en betydelig trussel mot prosjektet.

– Disse dødelige våpnene, som inneholder opptil 160 kg eksplosiver, er designet for å lamme skip. Nesten 100 sjøminer har blitt nøytralisert siden krigen begynte, i gjennomsnitt én i uken, la de til.

Rapporten påpekte også økningen i forsikringspremier for skip i Svartehavet siden Russlands invasjon av Ukraina.

OMV Petrom svarte til Adevarul at selskapet, i tråd med sin forsiktige risikohåndtering, forsikrer alle sine operasjoner. De fremhevet også at selskapet allerede har operasjoner i Romanias offshore-region.

Økonomi i fokus: Romania

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt