Domstoler og tilsynsmyndigheter slår hardt ned på teknologigigantenes annonsemakt og oppkjøpsstrategier.
Både Google og Meta er i ferd med å møte konsekvensene av å ha bygget sine imperier med metoder som nå anklages for å være konkurransevridende, skriver Wall Street Journal. Den siste uken har vært særlig tung: Google tapte sin andre konkurransesak på under ett år, og Meta risikerer å bli tvunget til å kvitte seg med både Instagram og WhatsApp.
Ulovlig annonsemonopol
En føderal domstol slo torsdag fast at Google har et ulovlig monopol i deler av annonsemarkedet. Dommen rammer kjernen av Googles forretningsmodell, som står for en betydelig del av selskapets inntekter.
– Google visste godt hvilken tvangskraft de hadde med koblingen mellom annonseplattformene sine, uttalte dommer Leonie Brinkema.
Domstolen konkluderte med at Google låste kunder til å bruke selskapets annonserververktøy ved å gjøre det eneste kompatibelt med sin unike annonsebørs, AdX.
Meta kan bli splittet opp
Samtidig pågår en historisk rettssak mot Meta i Washington D.C., der USAs konkurransetilsyn (FTC) forsøker å tvinge frem et salg av Instagram og WhatsApp.
Interne e-poster fra Meta avslører at toppsjef Mark Zuckerberg allerede i 2018 fryktet en slik utvikling.
Les også: Japan anklager Google for brudd på antitrustlov
– Jeg lurer på om vi burde vurdere å skille ut Instagram som eget selskap, skrev Zuckerberg den gang.
– Det er en reell sjanse for at vi blir tvunget til å gjøre det i løpet av 5–10 år uansett.
FTC mener Meta kjøpte opp Instagram for å fjerne en konkurrent, men Zuckerberg benekter dette og hevder oppkjøpet gjorde Instagram sterkere.
– Vi har hjulpet både Instagram og WhatsApp til å vokse, sa han i retten, og viste til at brukere i dag bruker mye tid på konkurrenter som TikTok og YouTube.
Historiske paralleller og bred støtte
Flere trekker paralleller til den berømte Microsoft-saken fra 1998.
– Disse selskapene startet med briljante ideer, men endte opp i trøbbel fordi de utnyttet sin egen suksess, sier økonomiprofessor John Kwoka, tidligere rådgiver for FTC.
Antitrust-prosessen har fått bred politisk støtte. Et forsøk fra Zuckerberg på å inngå forlik med Trump-administrasjonen mislyktes.
Flere tech-giganter under lupen
Amazon og Apple står også overfor lignende anklager. Amazon beskyldes for å ha skapt et ulovlig monopol i netthandel, mens Apple er tiltalt for å hindre integrasjon av tredjepartsprogramvare på sine enheter. Begge selskapene nekter for anklagene.
Hva som nå skjer med Google og Meta avgjøres av domstolene i løpet av de neste månedene. Første høring om mulige pålagte oppsplittelser begynner allerede neste uke.