21. januar, 2025

Gigantøvelse i Stillehavet: Europeiske nasjoner samles mot Kinas trusler

Share

Som svar på truslene fra Kina, mobiliserer europeiske land sine maritime styrker til Indo-Stillehavsregionen for å delta i omfattende internasjonale treningsøvelser.

I en strategisk manøver for å styrke allianser og sikkerhet i møte med voksende spenninger i området, spesielt for å møte truslene fra Kina, samles nå 26 nasjoner, inkludert ledende europeiske land, til verdens største maritime øvelse. Dette initiativet styrker samarbeidet mellom Euro-Atlantiske og Indo-Stillehavske partnere, skriver EurasianTimes.

I lys av økende spenninger mellom Kina og Taiwan, samt Beijings aggressive krav i Sør-Kinahavet, har Tyskland nylig sendt to krigsskip til Indo-Stillehavsregionen. Denne utplasseringen er en del av en større militær tilstedeværelse og et tydelig signal om støtte til USA og andre partnere i regionen.

Italias nyeste fartøy, Raimondo Montecuccoli, som er utstyrt med avansert luftforsvar, forlot også La Spezia for en seks måneders operativ kampanje globalt, inkludert deltakelse i intensive trenings- og operasjonelle aktiviteter med allierte.

Disse fartøyene fra Tyskland og Italia vil også delta i den amerikansk-ledede maritime øvelsen Rim of the Pacific (RIMPAC) nær Hawaii-øyene, sammen med marinefartøyer fra Frankrike, Spania og andre europeiske nasjoner. Øvelsen, som finner sted hvert annet år, er kjent som verdens største marinekrigsspill og samler deltakere fra en rekke land for å fremme sikkerhet og samarbeid til sjøs.

Les også: Beijings lange arm: Hvordan Kina former EU innenfra

Deltakelsen i RIMPAC 2024 er spesielt bemerkelsesverdig gitt den økte europeiske interessen for Indo-Stillehavsregionen, en trend som har akselerert etter Russlands invasjon av Ukraina. Gorana Grgić fra tenketanken Center for Security Studies påpeker at flere europeiske land for første gang har identifisert Kina som en sikkerhetsutfordring. Dette har ført til en rekke strategiske politiske utspill som understreker viktigheten av samarbeid med vennlige stater i Indo-Stillehavsregionen.

Denne utviklingen er ikke bare et resultat av sikkerhetspolitisk strategi, men også av et ønske om å styrke båndene på tvers av regionene, noe som er understreket i flere NATO-samlinger. For eksempel har ledere fra Australia, Japan, New Zealand og Sør-Korea deltatt i de siste NATO-toppmøtene, noe som viser de strategiske koblingene mellom Euro-Atlantiske og Indo-Stillehavske områder.

Sammenkoblingen av disse regionene gjenspeiler en global strategisk omformulering, drevet av både den økonomiske oppstigningen i Indo-Stillehavsregionen og den tiltagende rivaliseringen fra Kina. Dette samarbeidet, som nå omfatter alt fra militær trening til salg av utstyr og utvikling av ny teknologi, og signaliserer en ny æra av internasjonalt diplomati og sikkerhetsstrategi.

«Død ved tusen kutt»: Beijings geopolitiske strategi i stormaktskampen mot USA 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt