21. januar, 2025

Gammel strid blusser opp: Portugals forsvarminister krever by tilbake fra Spania

Share

Den spanske grensebyen Olivenza forblir uvitende om påstanden fra den portugisiske ministeren.

Innbyggerne i Olivenza er uvitende om den politiske kontroversen som ble utløst av Portugals nye forsvarsminister, Nuno Melo, som tilhører det høyreorienterte CDS-PP-partiet. Dette melder El Pais.

Melo har gjenopptatt en nesten glemt debatt. «Olivenza er naturligvis portugisisk, og dette er ikke en provokasjon,» sa Melo under et besøk til den portugisiske byen Estremoz, nær grensen til Spania, 13. september.

Ministeren hevdet dermed suverenitet over et område med 11 776 innbyggere i den spanske provinsen Badajoz, som ligger på grensen mellom de to landene. Kravet er basert på Traktaten fra Alcañices, som dateres tilbake til 1297, hvor det kommer frem at den portugisiske staten ikke anerkjenner Olivenza som spansk territorium.

I Portugal har ministerens uttalelser skapt oppstyr. Lederen for det portugisiske sosialistpartiet, Pedro Nuno Santos, avviste forsvarsministerens bemerkninger, som han har beskrevet som «svært alvorlige» og med «en innvirkning på utenrikspolitikken», spesielt på de diplomatiske forholdene til Spania. Kontroversen tvang ministeren til å presisere at det han sa, var i personlig kapasitet, og at det ikke var en offisiell mening fra regjeringen i Portugal.

På den spanske siden mener ordføreren i Olivenza, Manuel José González Andrade, at ministerens ord er malplassert, og at de tilhører mer til det 19. århundre enn til det 21.

– Både i form og innhold er disse uttalelsene uakseptable. Folkene i Olivenza kjenner sin egen historie, som gir oss en unik identitet på Den iberiske halvøya, sa han, og bemerker at uttalelsene er spesielt alvorlige fordi de ble uttalt av en minister, som «ikke er hvem som helst.» Videre understreket han at «Olivenza er den iberiske hovedstaden, vi er en forbindelse mellom de to landene. Vi ønsker å utnytte potensialet som historien har gitt oss.»

Mange innbyggere i Olivenza med historiske bånd til Portugal har dobbelt statsborgerskap og har rett til å stemme ved valg i begge land. «Før Spania og Portugal ble en del av EU, fantes det ingen grenser her, det eneste som skilte oss og fortsatt skiller oss, er Guadiana-elven,» forklarer Andrade, som er stolt av sin kommunes portugisiske fortid.

For tiden er det omtrent 1 500 lokale innbyggere som snakker portugisisk, for det meste eldre mennesker, selv om de yngre generasjonene også har hatt fordel av tiltak for å bevare språket i kommunen.

Guillermo Fernández Vara, en tidligere leder av den regionale regjeringen i Extremadura, som inkluderer Badajoz-provinsen, bor selv i Olivenza. Han mener at vi i dagens verden må forene oss og ikke dele oss.

Les også: En betydningsfull fornyelse av Vatikanets diplomati

Disse er debatter som kunne ha eksistert for mange år siden, men nå gir de ingen mening; folkene i Olivenza føler seg veldig spanske, veldig ekstremaduranske, men uten å gi avkall på sin portugisiske historie,» forklarer den tidligere sosialistlederen.

Fernández Vara understreker at det som kreves i den nåværende globale konteksten, er et Europa som er så samlet som mulig. «Vi oliventinere er barn av Spania og barnebarn av Portugal, og vi bærer det i våre sjeler; det er fortiden, nåtiden og fremtiden,» sier han.

Flyfoto av Olivenza. Skjermdump: X

Den nåværende lederen av den regionale regjeringen i Extremadura, María Guardiola, har også nedtonet saken. «Det er en diskusjon som ikke engang er på bordet. Selvfølgelig vil Extremadura fortsette å forsvare sitt folks spanskhet,» sa hun, og understreket det «fantastiske» forholdet mellom de to landene.

«I løpet av de siste 30 årene med grensekryssende samarbeid, mener jeg at vi har gjort mer fremskritt som europeiske partnere og brødre enn i de siste århundrene,» påpeker hun.

Spania fikk Olivenza etter appelsinkrigen mot Portugal tidlig på 1800-tallet, etter å ha fått tilbake Campo Maior og Portalegre, som hadde blitt erobret av spanjolene under konflikten.

Dette forteller den offisielle krønikeren i byen Badajoz, Luis Alfonso Limpo. Olivenza hadde blitt «overgitt av den portugisiske hæren» og «ingen døde i erobringen,» sa krønikeren i et intervju med radiokanalen Cadena SER.

Spania ønsket ikke å gi fra seg denne strategiske enklaven på venstre bredd av Guadiana-elven, hvis utenlandske kontroll kunne, på grunn av sin nærhet, representere en fare for byen Badajoz. Kong Karl IVs favorittmedarbeider, Manuel Godoy — kongerikets første utenriksminister — garanterte i Traktaten fra Badajoz (1801) at Portugal ville anerkjenne Olivenza som spansk.

Fra Portugal til Spania og tilbake igjen

Den ekstremaduranske byen Olivenza ble grunnlagt i 1230 av Alfonso IX av León. Kommunen tilhørte dette spanske kongeriket frem til 1297 med undertegnelsen av Traktaten fra Alcañices, en avtale der Olivenza ble overført til Portugal.

Fra det tidspunktet og frem til den portugisiske restaurasjonskrigen i 1640 var kommunen en del av Portugal, men etter slutten av konflikten ble den igjen gjenvunnet av det spanske kongeriket Castilla.

Den ble overlevert til Portugal igjen etter å ha signert Traktaten fra Lisboa i 1668. Under appelsinkrigen, i 1801, ble den erobret av troppene til Manuel Godoy, og kom under spansk kontroll frem til i dag. Denne situasjonen anses som urettferdig av Portugals forsvarsminister, som er medlem av regjeringen til den konservative Luis Montenegro, som har vært ved makten siden april.

Valtellina: Et glemt brennpunkt 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt