12. januar, 2025

Gabon satser stort på mineralutvinning for å redusere oljeavhengighet

Share

Ambisiøse planer for å utnytte landets enorme mineralressurser.

Gabon, som er hjem til 25 prosent av verdens manganreserver, intensiverer satsingen på gruvedrift for å styrke sin økonomi og redusere avhengigheten av olje, skriver bne IntelliNews. Regjeringen ønsker å øke gruvesektorens andel av landets BNP fra dagens 6 prosent til 25 prosent innen 2030.

Olje står fortsatt for 38 prosent av BNP og 80 prosent av eksportinntektene, men myndighetene legger stor vekt på diversifisering gjennom mineralutvinning. Gabon er rikt på ressurser som mangan, jernmalm, gull og sjeldne jordarter, som alle kan gi økte inntekter.

Verdensledende manganreserver

Gabon har verdens nest største manganreserver, med rundt 150 millioner tonn. Moanda-gruven, drevet av det franske selskapet Eramet, er kjernen i landets manganindustri og produserte 7,5 millioner tonn høykvalitetsmalm i 2022.

– Mangan er avgjørende for stålproduksjon og brukes også i batterier til elbiler, sa en talsperson for regjeringen.

Landet har også over 1 milliard tonn jernmalm i Belinga-feltet, som regnes som en av Afrikas største uutnyttede ressurser.

Les også: Ekvatorial-Guinea og Gabon i konflikt om oljeøyer: Rettsstrid i ICJ

Investeringer i gruvedrift

Store investeringer har allerede begynt å strømme inn. Det australske selskapet Fortescue Metals Group (FMG) investerte over 200 millioner dollar i Belinga i 2023, med den første jernmalmleveransen eksportert i desember samme år. Samtidig utvikles det en grønn økonomi gjennom prosjekter som Moanda Metallurgical Complex, som foredler mangan til produkter for eksport.

Gullproduksjonen, som i dag er på rundt 2 tonn per år, forventes å øke med oppskalering av industrialiserte operasjoner. Et nytt gullraffineri, etablert i 2023, har kapasitet til å behandle opptil 10 tonn gull årlig.

Utfordringer og fremtidsutsikter

Politiske og infrastrukturmessige utfordringer bremser imidlertid utviklingen. Etter kuppet i august 2023 har enkelte prosjekter møtt forsinkelser, inkludert FMGs arbeid i Belinga. I tillegg skaper kapasitetsproblemer ved Trans-Gabon-jernbanen og manglende energitilgang i gruvesentra kostnadsøkninger for selskaper.

Regjeringen jobber med å balansere miljøhensyn og økonomisk vekst. Strengere miljøkrav under den nye gruveloven fra 2019 skal sikre bærekraftige operasjoner, men gjennomføringen er utfordrende i avsidesliggende områder.

Med et stabilt politisk miljø og adressering av infrastrukturelle mangler kan Gabons gruvedrift bidra betydelig til landets økonomiske diversifisering og sikre en bærekraftig fremtid.

Gabon: En usikker overgang til demokrati

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt