23. desember, 2024

Frykter riper i lakken for Putins valgseier

Share

På en ungdomsfestival i Krasnodar sør i Russland hevdet Dmitrij Peskov i dag at Russland har «det beste» demokratiet.

Peskov, kjent som Putins mangeårige talsmann i Kreml, langet samtidig ut mot dem som kritiserer Moskvas håndtering av «innenrikspolitiske anliggender». Det er The Moscow Times som melder om dette.

– Vårt demokrati er best, og vi vil fortsette å utvikle det, sa Peskov, og gjorde det klart at Russland «ikke lenger vil tolerere kritikk av vårt demokrati» og påstander om at det ikke er riktig type demokrati.

Uttalelsene kommer i forkant av Russlands presidentvalg 17. mars. Der forventes president Vladimir Putin å gå av med seieren, blant annet fordi Putin kontrollerer alle store medier i Russland og fordi reelle utfordrere til Putin er blitt diskvalifisert, i første rekke Boris Nadezjdin og Jekaterina Duntsova.

Det store spørsmålet er dermed ikke hvor stort stemmetall Putin vil få, men hvor stort – eller lite – velgeroppmøtet blir.

Til tross for det russiske demokratiets påståtte fortreffelighet kan det synes som at Kreml sliter med å overbevise folk flest om det samme. I kulissene pågår det et omfattende arbeid for å løfte valgdeltakelsen til et akseptabelt minimum.

Nå stilles det i økende grad krav om at folk som nyter godt av sitt medlemskap i Forent Russland, uformelt Putins politiske parti, også må gjøre en innsats for partiet, informerer en person nær partiets ledelse til avisen Meduza.

Meduzas kilder avslører at den russiske regjeringen står overfor et dilemma med historisk lav velgerinteresse i forkant av landets presidentvalg. Den lave valgdeltakelsen skyldes delvis at folk ikke gidder å stemme i et valg hvor vinneren i virkeligheten er avgjort.

Men det bidrar også at Russland har mangel på arbeidskraft etter at hundretusener av russere har forlatt landet og et stort, men usikkert antall russiske soldater har mistet livet i Ukraina. Derfor vil tradisjonell «bedriftsmobilisering», altså stemmegiving på eller i regi av arbeidsplassen, ha mindre å si enn ved tidligere valg.

Kreml planlegger å tilpasse sin strategi for stemmesanking ved å benytte elektronisk stemmegivning og QR-koder for å oppmuntre velgere som direkte eller indirekte lever på staten til å stemme og ta med familie og venner.

Særlig har Forent Russland som mål at partiets medlemmer og støttespillere skal verve ti andre velgere hver. Til tross for disse utfordringene sikter Kreml mot en valgdeltakelse på 70-80 prosent og en overlegen seiersmargin for Putin.

Innen statsvitenskap regnes valgdeltakelse som en indikator på om en statsleder eller statsoverhode har legitimitet i befolkningen. Jo lavere oppmøtet blir, desto sterkere kan kritikere hevde at Putin ikke representerer hele folket.

Putins motkandidater i valget er Nikolaj Kharitonov fra Kommunistpartiet, Leonid Slutskij fra det nasjonalistiske partiet LDPR og Vladislav Davankov fra sentrumspartiet Novye Ljodi (Nye Personer). Alle tre regnes til systemopposisjonen, og anses som statister snarere enn reelle kandidater i det kommende presidentvalget.

Demokratiets plass i Russlands historie 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt