30. desember, 2024

Fremtiden til europeisk sikkerhet: Litauens erfaring med Kinas hybride taktikker 🔒

Share

Som en avantgarde i møtet med Kinas hybride krigføringstaktikker, navigerer Litauen gjennom en labyrint av informasjonskrig og geopolitiske strategier, som setter en ny standard for europeisk sikkerhet.

Geopolitika har tidligere utforsket russisk hybrid krigføring mot europeiske nasjoner i detalj. Imidlertid har Folkerepublikken Kina dukket opp som en stadig mer fremtredende spiller i denne arenaen.

Ved å i stor grad adoptere og implementere strategier brukt av Russland, har Kinas påvirkningsoperasjoner i Vesten, spesielt i Europa, økt markant over de siste årene. Med et spesielt fokus på informasjonsspredning har Kinas mål vært å forme den europeiske offentlighetens oppfatninger for å fostre en mer positiv holdning til Kina.

I denne sammenhengen har Litauen vært spesielt utsatt for Beijings hybridaktiviteter, grunnet Vilnius’ beslutning om å åpne et representasjonskontor for Taiwan mot slutten av 2021. Denne handlingen gjorde Beijing rasende, som deretter innførte en rekke hybride straffetiltak mot Vilnius, med et særlig fokus på kreative økonomiske sanksjoner og diplomatiske utfrysninger, noe Geopolitika har utforsket i detalj tidligere.

Men Beijings hybridvirksomhet omfattet også en signifikant informasjonsdimensjon, med mål om å underminere Litauen på alle tenkelige måter, både nasjonalt og internasjonalt.

Blant de som er mest kunnskapsrike om dette temaet er utvilsomt Konstantinas Andrijauskas. Han er lektor i asiatiske studier og internasjonal politikk ved Universitetet i Vilnius, medlem av China Observers in Central and Eastern Europe, et internasjonalt konsortium av eksperter, samt The European Association for Chinese Studies.

I et omfattende intervju med Geopolitika om informasjonsdimensjonen av Kinas hybride aktiviteter, fordelt over tre deler, går vi i dybden på følgende temaer:

  1. En oversikt over desinformasjonsdimensjonen av Kinas hybridkrigføing mot Litauen (denne delen).
  2. Hvilke metoder som Vilnius har anvendt for å forsvare seg.
  3. Om den potensielle trusselen som TikTok utgjør mot Vesten.

– Hybridkrigføring forbindes ofte med en informasjonskomponent. Kan du utdype hvordan Litauen har blitt målrettet av kinesisk desinformasjonskampanjer?

Hybridkrigføring: Russlands skyggespill mot europeisk stabilitet 🔒

Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt