3. januar, 2025

Fra dominans til dilemma: En strategi mot Kinas hangarskip

Share

Kinas forsøk på å dominere havene med hangarskip møter sterk motstand fra en allianse av nasjoner ledet av USA, som samarbeider om å bevare balansen i Indo-Stillehavet.

Kinas intensivering av hangarskipbygging, kombinert med deres anti-tilgang/område-nektelse (A2/AD) strategi (bestående av et stadig større inventar av anti-skip-missiler), fremstår som en strategisk mulighet for USA og dets allierte i Asia. Mens Kina søker å nøytralisere amerikansk sjømakt, kan en allianse av regionale makter motvirke dette ved å etterligne Kinas A2/AD-taktikk, skriver Brandon J. Weichert  i National Interest.

Dette nettverket av mottiltak og samarbeid blant USAs allierte, inkludert Japan, India og andre, kan nøytralisere Kinas flåte av hangarskip. Koalisjonen kan jevne ut spillefeltet, eliminere Kinas maritime fordel og sikre stabilitet i Indo-Stillehavet.

Paradokset med strategi

Kinas hangarskip kontra A2/AD-koalisjonen er spesielt merkbart. Beijing har investert betydelig i et omfattende A2/AD-nettverk, designet for å oppheve fordelene amerikanske hangarskip gir US Navy. Likevel satser Kina nå selv tungt på hangarskip, noe som skaper et underlig scenario der Beijing antar at deres egen marine vil kunne operere uforstyrret, mens de samtidig forsøker å begrense amerikanske sjøstyrker.

USA og dets allierte i regionen har en unik mulighet til å «holde Kinas marine som gissel» på samme måte som Beijing planlegger for den amerikanske marinen, i tilfelle konflikt. Dette kan oppnås ved å bygge et eget nettverk av A2/AD-evner, inspirert av Kinas tilnærminger, men rettet mot å hindre Kinas hangarskip i å være en trussel i Indo-Stillehavet.

Les også: Beijings lange arm: Hvordan Kina former EU-innenfra 

På denne måten kunne de vestlige allierte forhindre at Kinas voksende hangarskipflåte utgjør en betydelig trussel mot USA og dets allierte. Videre kunne avanserte A2/AD-kapasiteter rettet mot Kina ytterligere hindre Kinas overflateflåte fra trygt å utplassere mot USAs allierte i regionen.

Denne strategien ville etterlate Kina med bare langtrekkende våpenplattformer og ubemannede våpensystemer som de primære truslene. I dette scenarioet ville Kina, i stedet for å nyte en asymmetrisk fordel over amerikanerne, stå på like fot med dem.

Med Japan og India som gjør bemerkelsesverdige fremskritt innen hypersoniske våpen, kunne disse nasjonene, sammen med andre allierte, utgjøre en formidabel A2/AD-koalisjon mot Kina. Denne alliansen vil kunne alvorlig skade Kinas militære kapasiteter.

Kinas paradoksale strategi om å samtidig utvide sin hangarskipflåte mens de planlegger å nøytralisere den amerikanske trusselen, avslører en fundamental usikkerhet i deres langtidsstrategi.

Ved å samle Japan, India, Sør-Korea, Filippinene, Vietnam og Taiwan sammen med amerikanske ressurser i regionen i en omfattende, flerlags A2/AD-allianse, kunne de vestlige styrkene nøytralisere Kinas offensive ambisjoner.

Ved å stille Kinas flåte like dårlig som Beijing planlegger for den amerikanske flåten, kunne de samlede kreftene av den amerikansk-ledede asiatiske alliansen bruke overveldende kraft for å stagge enhver aggresjon Kina planlegger å engasjere seg i gjennom regionen, tvinge Kina til å stå tilbake, og redde amerikansk makt i regionen.

USA og Kina i strategisk maktspill: Fremtiden for geopolitikk i Øst-Asia 🔒

Geopolitika
Geopolitika
Nyhetsartikler generert ved hjelp av kunstig intelligens. Alle tekster er kvalitetssikret av Geopolitikas journalister.
Bell Icon

Du har nettopp lest en gratisartikkel

Geopolitika lever kun gjennom sine lesere. For å støtte oss abonnér eller donér!

Les mer

Siste nytt