Da amerikanske soldater marsjerte inn i Irak, trodde mange på frihetens triumf. Det som fulgte var sekterisk vold, maktvakuum og en svekket amerikansk innflytelse.
Neokonservatismen er mest kjent for sin innflytelse på USAs utenrikspolitikk. Bevegelsen har røtter i 1980-årene og vokste frem som en reaksjon mot de sosiale og økonomiske reformene som Det demokratiske partiet tok til orde for. Under de påfølgende administrasjonene til president Ronald Reagan fikk den rask fremgang, før ideologien ble utformet i utenrikspolitikken under George W. Bush.
I motsetning til tradisjonell konservatisme handler ikke neokonservatismen først og fremst om å bevare tradisjoner. I stedet for å verne om bestående sosiale og politiske ordninger velger neokonservative en ny kurs som fremmer nyskaping. Bevegelsen skiller seg også fra den klassiske konservatismens skepsis til statlig inngripen ved aktivt å bruke statens organer til å spre sin ideologi. På det internasjonale plan er forsvaret et sentralt redskap for å fremme den neokonservative lære.
Vil du lese mer? Tegn et abonnement i dag, samtidig som du hjelper oss med å lage flere nyhet- og dybdesaker om internasjonale relasjoner, geopolitikk og sikkerhet