President Javier Mileis harde budsjettkutt har ført til at Argentinas fremste forskere må ta sidejobber som lærere, elektrikere og sjåfører. Nå advarer forskermiljøet mot en nasjonal «vitenskapskatastrofe».
President Javier Mileis drastiske innstramminger i offentlig sektor rammer nå forskningen hardt. Ifølge The Guardian har tusenvis av argentinske forskere fått lønningene sine kraftig redusert – og mange må nå ta ekstrajobber for å overleve.
– Jeg jobber 12–13 timer om dagen, sa genetikeren Leonardo Amarilla, som er tilknyttet det nasjonale forskningsrådet CONICET.
– Det går utover kvaliteten på forskningen og undervisningen min. Før leste jeg fagartikler på kvelden. Nå setter jeg meg i bilen og kjører passasjerer.
«Treningen min skal ikke gå til spille»
Amarilla forsker på å forbedre avlinger som solsikker og peanøtter, men må nå jobbe for Uber for å ha råd til mat og hjelpe foreldrene sine.
Også andre opplever det samme. Valeria, som forsket på proteiner knyttet til kreft, har måttet gi opp forskningen og underviser nå i biologi på videregående skole.
– Jeg planlegger å gjenoppta forskningen min i et annet land. Jeg vil ikke at utdannelsen min skal gå til spille, sier hun.
CONICET-ansatte har mistet rundt 35 prosent av kjøpekraften siden desember 2023, ifølge en rapport fra det ibero-amerikanske senteret for forskning og teknologi (CIICTI). I tillegg har regjeringen stanset ansettelsen av 850 forskere som allerede var godkjent under forrige regjering.
Forskere forlater landet
Geografiprofessor Jerónimo Montero måtte ta jobb som elektriker for å forsørge familien sin.
– Jeg tok streikedagen fri for å gjøre en elektrikerjobb. Det var tungt å vite at kollegene mine protesterte på vegne av oss alle, mens jeg trakk kabler i veggen, sa han.
Gonzalo Sanz Cerbino, fagforeningsrepresentant for CONICET, sier at over 4000 jobber i forskningssektoren er blitt borte siden Milei kom til makten.
– Vi ser en flukt av hjerner. De som ikke går til privat sektor, reiser til utlandet – steder som fortsatt verdsetter kunnskap.
Les også: Mileis økonomiske reformer sender Argentinas børs til nye høyder: Opp 95 prosent i år
«Som orkesteret på Titanic»
President Milei har også svekket uavhengigheten til nasjonale forskningsfond og kalt samfunnsvitenskap «politisk propaganda».
Biologen Matías Blaustein leder en forskningsgruppe som studerer kreftens biologiske og sosiale sider. Han sier forskerne nå bruker egne penger – eller tigger fra enkeltpersoner og bedrifter – for å holde laboratoriene i gang.
– Hvis vi ikke får flytende nitrogen og karbondioksid, dør 20 års cellekulturer. Det ville vært en tragedie.
Likevel nekter mange å gi opp.
– Vi later som vi er gale, sier Blaustein tørt.
– Som orkesteret på Titanic fortsetter vi å spille. Vi går i protesttog og forsker videre, fordi vi elsker arbeidet vårt. Men vi har ikke penger til det mest nødvendige.
Argentinas Milei leverer: Handelsoverskudd og inflasjonsnedgang